Ωστόσο, στην πρόταση δεν προτείνει να αναφέρεται το ποσοστό μελιού από κάθε χώρα που θα περιλαμβάνεται σε αυτό το μείγμα όπως ζήτησαν οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις COPA-COGECA, επικαλούμενη τεχνικές δυσκολίες.
Αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας - γλυκόπικρη αίσθηση για τους μελισσοκόμους της ΕΕ λέει η COPA-COGECA
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Δευτέρα 24 Απριλίου τις προτάσεις της για την αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας, μεταξύ άλλων, των φρούτων και των λαχανικών, των χυμών και μαρμελάδων φρούτων, του μελιού, των πουλερικών και των αυγών. Εδώ και χρόνια, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μελιού ανυπομονούν για αυτή τη δημοσίευση που θα μπορούσε να τους σώσει από την καταστροφική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος εδώ και αρκετά χρόνια. Η Επιτροπή εξέτασε ορισμένα από τα αιτήματα του κλάδου, αλλά υπάρχει έλλειψη φιλοδοξίας για την προστασία του τομέα από απάτες.
Η Copa και η Cogeca χαιρετίζουν την πρόταση για αναθεώρηση της οδηγίας για το μέλι (οδηγία 2001/110/ΕΚ) που θεσπίζει την υποχρέωση αναγραφής όλων των επιμέρους χωρών προέλευσης (τόσο τα κράτη μέλη όσο και οι τρίτες χώρες) στην ετικέτα στην περίπτωση μειγμάτων ή μειγμάτων. Η υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης θα αυξήσει τη διαφάνεια για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι λυπούνται βαθιά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε φιλοδοξία και σταμάτησε πριν εισαγάγει μια υποχρεωτική ένδειξη του ποσοστού κάθε προέλευσης σε μείγματα μελιού. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι αυτό είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει, ενώ οι μελισσοκόμοι, οι συνεταιρισμοί και οι συσκευαστές που εργάζονται στο πεδίο γνωρίζουν ότι αυτό είναι δυνατό και απαραίτητο!
Αντιμέτωπες με απάτη και αθέμιτο ανταγωνισμό από νοθεία εισαγόμενων προϊόντων μελιού, η Copa και η Cogeca θα συνεχίσουν την εκστρατεία #HoneYstLabellingNow ζητώντας την εφαρμογή τριών βασικών μέτρων για τη διάσωση του τομέα του μελιού:
- Εισαγωγή υποχρεωτικής επισήμανσης της χώρας προέλευσης των μειγμάτων μελιού με ένδειξη του αντίστοιχου ποσοστού μεριδίου κάθε προέλευσης μελιού που εμφανίζεται κατά σειρά.
- Ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας στην αλυσίδα μελιού και εργαστηριακές δοκιμές του μελιού με τη δημιουργία κοινοτικού κέντρου αναφοράς για το μέλι, με ταυτόχρονη ενημέρωση του καταλόγου εργαστηριακών μεθόδων ανίχνευσης απάτης σύμφωνα με την Οδηγία 2011/110/ΕΚ.
- Συστηματικές δοκιμές και έλεγχοι ιχνηλασιμότητας του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ για την καταπολέμηση της νοθείας.
Ανυπομονούμε για τη συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου AGRIFISH στις 25 Απριλίου και ελπίζουμε ότι το κείμενο θα βελτιωθεί σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση από τους συννομοθέτες.