BACK TO
TOP
Honey Insider

Χάθηκαν ανθοφορίες μειώθηκε φέτος η παραγωγή μελιού στη Βόρεια Ελλάδα

Με άδεια χέρια επέστρεψαν οι νοµάδες µελισσοκόµοι που επέλεξαν και φέτος να µεταφέρουν τις κυψέλες τους στη Θάσο, για να πάρουν την πρώτη νοµή µελιού της χρονιάς που δίνει το πεύκο του νησιού.

45_8

Λεωνίδας Λιάμης

7
0

«Υπό κανονικές συνθήκες τα µελίσσια θα έπρεπε να έχουν πάρει ήδη την πλήρη ανάπτυξή τους και να έχουν γίνει και κάποιοι τρύγοι µε τα πρώτα ανθόµελα. Στη Θάσο, που γίνεται ο πρώτος καλός τρύγος µε το πευκόµελο, η νοµή χάθηκε λόγω του καιρού. Οι άνθρωποι που πήγαν δεν πήραν τίποτε. Ίσα – ίσα που ταΐστηκαν τα µελίσσια τους, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν µπορούµε να πούµε καν ότι πέτυχαν και αυτό», σηµειώνει ο Φίλιππος Παππάς, µελισσοκόµος και βασιλοτρόφος από τη Θεσσαλονίκη. Η βασική αιτία, πίσω από το πρόβληµα που αναδύεται, είναι ο ήπιος φετινός χειµώνας, ο οποίος συνοδεύτηκε, κατόπιν, µε αλλεπάλληλες βροχές και «σκαµπανεβάσµατα» στις θερµοκρασίες, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τα µελισσοσµήνη, όσο και τις ανθοφορίες της άνοιξης.

«Είναι µια πολλή δύσκολη χρονιά η φετινή, όπως έχει εξελιχθεί µέχρι τώρα. Οι συνεχείς βροχές ξεπλένουν τα άνθη από τη γύρη και το νέκταρ και αυτό έχει τροµερή επίπτωση στην ανάπτυξη του µελισσιού κατά την περίοδο της άνοιξης που έχουµε πολυανθική γύρη και είναι ο λόγος για τον οποίο έχουµε και ιδιαίτερα ποιοτικό µέλι», επισηµαίνει ο Γιώργος Χίτογλου, πρόεδρος του Μελισσοκοµικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος τονίζει πως ακόµη δεν µπορεί να αποτιµηθεί πλήρως το µέγεθος της ζηµίας, αλλά είναι κάτι που θα το δούµε εφεξής. «Το πρόβληµα σε όλη του τη διάσταση, θα φανεί το φθινόπωρο, διότι και ο γόνος, οι µικρές µέλισσες, δεν έχουν τραφεί σωστά, µε πολύ γύρη και µε νέκταρ από τη φύση, γεγονός που είχε ως συνέπεια να προκύψουν ακόµη και ακραίες περιπτώσεις πείνας, µε λιµοκτονίες και κανιβαλισµό του γόνου και αυτό µας φοβίζει για τις τυχόν επιπτώσεις που θα έχουµε από εδώ κα πέρα», µας εξηγεί ο νεαρός µελισσοκόµος.

Ο συνάδελφός του Φίλιππος Παππάς, πάντως, είναι πεπεισµένος πως η φετινή παραγωγή µελιού θα είναι περιορισµένη. «Θα χαθούν σίγουρα σε ποσότητα κάποιοι τρύγοι, γιατί ένα µη ανεπτυγµένο πλήρως µελίσσι δεν µπορεί να φέρει την παραγωγή που θα µπορούσε να φέρει, ακόµη και αν από εδώ και εµπρός οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν», δηλώνει. Κατά τον ίδιο, ο αριθµός των παραγωγικών µελισσών µειώνεται και αυξάνει το κόστος παραγωγής, διότι ο µελισσοκόµος έδωσε ενέργεια για να µεγαλώσει τα µελίσσια, αλλά στο τέλος παραγωγικά θα είναι τα µισά από ό,τι άλλες χρονιές.

Αδύναµα µελίσσια

Τις επιπτώσεις του άστατου καιρού στην καθηµερινότητα των µελισσών επιβεβαιώνει και η Χρύσα Τανανάκη, επικεφαλής του εργαστηρίου µελισσοκοµίας ΑΠΘ. «Οι βροχές και η ηλιοφάνεια περιορίζουν τις πτήσεις µελισσών, οι οποίες καταναλώνουν αποθηκευµένες τροφές, να µην µπορούν να αναπτυχθούν σωστά και να µην παράγουν, ενώ επηρεάζονται τα φυτά, γιατί µε τις διαρκείς βροχές, στη διάρκεια της ανθοφορίας, παύουν να εκκρίνουν νέκταρ. Ήδη έχουν χαθεί κάποιες ανθοφορίες, τις οποίες δεν µπόρεσαν να συλλέξουν τα αδύναµα µελίσσια φέτος». 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία