BACK TO
TOP
Honey Insider

Νέα μέτρα για αυστηρότερη σήμανση και καταπολέμηση της νοθείας στο μέλι αναμένονται στην ΕΕ

Σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τους πιο πρόσφατους κανόνες που αφορούν τη σύνθεση, ονομασία, σήμανση και παρουσίαση ορισμένων τροφίμων «πρωινού», με το μέλι να βρίσκεται στο επίκεντρο, κατέληξαν οι διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο.

Honey_Labels

15
0

Σύστημα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας της χώρας προέλευσης για το μέλι

Ένα μεγάλο μέρος του μελιού που εισάγεται από χώρες εκτός ΕΕ είναι ύποπτο για νοθεία με ζάχαρη και παραμένει στην αγορά της ΕΕ χωρίς έλεγχο ( Επιτροπή 2021 ). Προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια τέτοια απάτη και να ενημερωθούν καλύτερα οι καταναλωτές, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να καταστήσουν υποχρεωτική την σαφή αναφορά της χώρας προέλευσης στο ίδιο πεδίο με το όνομα του προϊόντος, αντί μόνο εάν προέρχεται από την ΕΕ ή όχι, κάτι που ισχύει σήμερα για τα μείγματα μελιού.

Πρέπει επίσης να αναφέρονται τα ποσοστά του μελιού που προέρχονται από τουλάχιστον τις τέσσερις πρώτες χώρες προέλευσης. Εάν αυτό δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού μελιού, τα ποσοστά πρέπει να αναφέρονται για όλες τις χώρες.

Μετά από σκόπιμες μελέτες και για τον περαιτέρω περιορισμό της απάτης, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης ή παρόμοια τεχνική για να είναι δυνατή η ανίχνευση του μελιού στους μελισσοκόμους.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τη συλλογή δεδομένων για τη βελτίωση των ελέγχων, την ανίχνευση νοθείας στο μέλι και για την παροχή συστάσεων για ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της ΕΕ που επιτρέπει τον εντοπισμό του μελιού από τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα.

Μετά τη συμφωνία, ο εισηγητής Alexander Bernhuber δήλωσε: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τη σήμανση των προϊόντων πρωινού. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που λάβαμε μέτρα για την καταπολέμηση της νοθείας στο μέλι. Στο μέλλον, οι μπροστινές ετικέτες θα πρέπει να αναφέρουν σαφώς τις χώρες προέλευσης των μειγμάτων μελιού και έχει καθιερωθεί η ανάγκη για ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της ΕΕ για το μέλι. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα ενημερώνουν καλύτερα τους καταναλωτές καθώς τόσο οι μελισσοκόμοι όσο και οι καταναλωτές θα προστατεύονται καλύτερα από το νοθευμένο μέλι».

Επόμενα βήματα

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, μετά ο νέος νόμος θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν εφαρμόσει τους νέους κανόνες δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία