BACK TO
TOP

Οικονομία και Πολιτική

gene_editing

Μια ακόμα προσπάθεια των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία για τους κανονισμούς που θα διέπουν τις γονιδιακά επεξεργασμένες καλλιέργειες απέτυχε, καθώς χώρες όπως η Πολωνία απέρριψαν τις προτεινόμενες αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές προέβλεπαν την εξαίρεση των πατενταρισμένων σπόρων από τους νέους κανονισμούς.

biden_trump-696x464__1___1_

Οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, θα διασταυρώσουν σε λίγες ώρες τα ξίφη τους στο πρώτο ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, το οποίο θα φιλοξενήσει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ θα γίνει ντιμπέιτ μεταξύ ενός εν ενεργεία προέδρου και ενός πρώην προέδρου.

mellon-ths-gewrgias-EE_2

Με τη Ρουμανία να ψηφίζει κατά και την Σλοβακία να απέχει σχετικά με την εξίσωση του επιπέδου της στήριξης της ΚΑΠ μεταξύ των κρατών μελών, η πρόσφατη σύνοδος υπουργών Γεωργίας δεν κατέληξε σε ομόφωνα συμπεράσματα για το μέλλον της γεωργίας.

anemogennitries-ananeosimes-piges-energeias

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να υπάρξουν ξεκάθαροι κανόνες εκ των προτέρων γνωστοί για το θέμα των υποχρεωτικών περικοπών ενέργειας για τις ΑΠΕ, ζητεί επιτακτικά ο κλάδος των αιολικών. Όπως ανέφεραν χθες κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) και του ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ) πρέπει να λήξει η αβεβαιότητα το συντομότερο δυνατό καθώς δημιουργείται κλίμα ανησυχίας στην αγορά που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας.

oikonomikon_6

Σε νέα εποχή μπαίνει πλέον και επίσημα η οικονομική πολιτική, με την επαναφορά των περιορισμών για χρέος, έλλειμμα και την οροφή αύξησης των πρωτογενών δαπανών, που θα οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

tte-640x426

Τους κινδύνους από την υποεκτέλεση των δημόσιων δαπανών που χρηματοδοτούναι από τους πόρους του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σε χώρες της ΕΕ επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική 2023-2024.

20918254

Θέσπιση νέου πλέγματος κριτηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα, για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και ενίσχυση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών, κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές και επανεξέταση των φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται, σήμερα συστήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μέσω της έκθεσής του για τη νομισματική πολιτική.

conclusions1

Ελλείψει συναίνεσης επί των συμπερασμάτων μεταξύ των κρατών μελών, η βέλγικη Προεδρία εξέδωσε συμπεράσματα, τα οποία υποστηρίχθηκαν από ευρεία πλειοψηφία των κρατών μελών στις 24 Ιουνίου, όπου και ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας-Αλιείας της ΕΕ. Τα συμπεράσματα αναγνωρίζουν τον καίριο ρόλο του γεωργικού τομέα στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας, ενώ επισημαίνουν τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, των γεωπολιτικών εντάσεων και του διοικητικού φόρτου.

change-quarterly-agricultural-price-indices-q1-2024-q1-2023

Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 6% το α΄ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε κατά 11 %. Σε εθνικό επίπεδο η μεγαλύτερη μείωση τιμών καταγράφεται στην Ουγγαρία με – 24% και η μεγαλύτερη αύξηση στην Ελλάδα με +20%.

shutterstock_1596210850

Η Νότια Αφρική έχει εισέλθει σε νέο επίπεδο αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ζητά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ-WTO) να επανεξετάσει τα μέτρα που επιβάλλει η ΕΕ σχετικά με τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τη χώρα. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται οι περιοριστικοί όροι που επέβαλε η ΕΕ για τον έλεγχο παρασίτων, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Νότια Αφρική, είναι υπερβολικά περιοριστικοί και δεν βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια.

businessdaily-Agrotes-Agrotika_Proionta-Sitari-Trofima

Τον Μάρτιο του 2024, το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στα αγροδιατροφικά προϊόντα έφτασε τα 6,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 3% υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2023.

-1x-1_16

Την άποψή της ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρηθεί αμετάβλητη "για ένα χρονικό διάστημα” ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός επανέλαβε την Τρίτη η διοικήτρια της Federal Reserve Μισέλ, Μπόουμαν, ενώ επεσήμανε εκ νέου ότι θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού εάν χρειαστεί.

25_06_2024_ΚΧ-ΕΕΤ-scaled

Νέο κύκλο πιέσεων προς τις τράπεζες, με σημείο αναφοράς τις υψηλές χρεώσεις για τις συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων, άνοιξε την Τρίτη 25 Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προειδοποιώντας για νέα νομοθετική ρύθμιση αν οι τράπεζες δεν προσαρμοστούν.

xrimatistirio_xr_2

Για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική ανάκαμψη της Χρηματιστηρίου Αθηνών και συνολικά της ελληνικής αγοράς, αλλά και τις αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων μίλησαν τέσσερις Έλληνες κορυφαίοι αναλυτές στο πλαίσιο του Webinar που διοργάνωσε η Capital Link, δίνοντας απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στην επενδυτική κοινότητα.

φωτογραφικο_υλικο_2

Η Πειραιώς και η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, ανακοίνωσαν την Τρίτη 25 Ιουνίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας για την ανάπτυξη αστικών χώρων στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Η εν λόγω συνεργασία αφορά αρχικά στην υλοποίηση τεσσάρων έργων ανάπτυξης ακινήτων, με ενσωμάτωση πράσινων χαρακτηριστικών, εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και αρχών βιωσιμότητας.

ypoyrgeiooikonomikvn

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2024, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 535 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.728 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 1.116 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

dania-prwtos-foros-anthraka

Η κυβέρνηση της Δανίας θα εισαγάγει τον πρώτο φόρο άνθρακα στην Ευρώπη στη γεωργία, μετά από μια πεντάμηνη διαπραγμάτευση με ομάδες γεωργίας και διατήρησης που έληξε σε μια ιστορική συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουνίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία