Η θετική αυτή εξέλιξη δικαιολογείται από το γεγονός ότι λόγω των μηδενικών πλέον επιτοκίων έχει αυξηθεί και η ζήτηση των πελατών για επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα, μέρος των οποίων καταλήγει τελικά και αυτό σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον -αλλά όχι ευχάριστο- στοιχείο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φρέσκων κεφαλαίων κατευθύνεται σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ξένα και όχι σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία.
Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έχει παίξει το ότι πολλά μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια έχουν υπεραποδώσει έντονα σε βάθος πενταετίας-δεκαετίας έναντι του ελληνικού (τουλάχιστον σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) και έτσι οι αποδόσεις των σχετικών Α/Κ αποτελούν «κράχτη» για αρκετούς επενδυτές-αποταμιευτές (τονίζουμε, πάντως, ότι οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν εγγυώνται τις μελλοντικές).
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο όγκος των εισροών στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021 απλώθηκε και στις 119 συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν και μάλιστα με γεωμετρική αύξηση από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.
Να σημειωθεί ότι από μέσο όρο εβδομαδιαίων εισροών 40 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2021 καταλήξαμε σε εβδομαδιαίες εισροές με μέσο όρο λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.
Να σημειώσουμε το νέο ρεκόρ στο συνολικό ενεργητικό που έχει φθάσει τα 9,880 δισ. ευρώ στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ οι 15 πέτυχαν κέρδη.
Οι μετοχικού τύπου κατηγορίες είχαν την τιμητική τους σε υψηλές θετικές μέσες αποδόσεις, εκ των οποίων ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με απόδοση 17,25% και ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 14,74%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 14,55% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με απόδοση 13,53%.
Οι μεγαλύτερες εισροές για το πρώτο εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκαν στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με εισροές 365,416 εκατ. ευρώ και στα Funds of Funds Μικτά με εισροές 334,933 εκατ. ευρώ.
Επίσης τα Μικτά Α/Κ είχαν εισροές 234,127 εκατ. ευρώ, στα Funds of Funds Μετοχικά πέτυχαν εισροές 150,028 εκατ. ευρώ και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν εισροές 55,655 εκατ. ευρώ.
Οι «τραπεζικές» ΑΕΔΑΚ (στις οποίες θα πρέπει να προστεθεί πλέον και η Optima) καρπώθηκαν τη μερίδα του λέοντος των φρέσκων κεφαλαίων, ενώ στα Ελληνικά Μετοχικά Α/Κ μεγάλη ήταν η συμμετοχή της 3Κ ΑΕΔΑΚ και σε μικρότερο βαθμό των εταιρειών Athos και Triton.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στα Ομολογιακά Μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης έπαιξε η Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΔΑΚ.
Πηγή: naftemporiki.gr