Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τρίτης 24 Αυγούστου, με έγγραφό του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ν. Μιχαλόπουλος υπέβαλε πρόταση ένταξης του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων στον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, με πόσο 248.061.230,20 ευρώ.
Η ένταξη αφορά, καταρχάς, το πρόγραμμα αναδασώσεων της περιόδου 2021-2024 και με βάση τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση για την κατανομή των πιστώσεων ανά έτος, προβλέπονται 6.200.000 ευρώ για το 2021, 18.600.000 ευρώ για το 2022, 98.261.231,20 ευρώ για το 2023 και 124.000.000 ευρώ για το 2024.
Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αναβάθμιση και συστηματοποίηση του προγράμματος αναδασώσεων, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές οι οποίες εξαφάνισαν περισσότερα από 1,2 εκατ. στρέμματα.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι για τις περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας θα προωθηθεί χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων, ενώ κηρύσσονται αναδασωτέες σε διάστημα 30 ημερών, αντί για 90 που ίσχυε έως σήμερα.
Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει στη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων 2020-2030, με βάση το οποίο θα φυτευτούν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δέντρα.
Όλες οι αναδασώσεις θα γίνουν με σπόρους και ποικιλίες ανάλογα με την περιοχή, ενώ θα χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα δέντρα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα φυσικό αντιπυρικό τείχος.
Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων 2020-2030 θα είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη χώρα, και θα έχει ως αποτέλεσμα τη δάσωση και την αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμισθεί. Εκτός από την ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία υπολογίζεται συνολικά σε 310 εκατ. ευρώ, προβλέπεται χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός να ξεπεράσει τα 700.000.000 ευρώ μέχρι το 2030.
Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων προβλέπει, επίσης, την εγκατάσταση και τη συστηματική λειτουργία μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης της ανάπτυξης των αναδασώσεων εκτάσεων, των αλλαγών σε περιβάλλουσες χρήσεις γης και της εξέλιξης των περιβαλλοντικών, οικολογικών, κλιματολογικών και τοπικών συνθηκών.
Ακόμη, η παρακολούθηση θα γίνεται με εξελιγμένα μέσα τηλεπισκόπησης για το σύνολο των εκτάσεων και με χρήση δορυφορικών δεδομένων, ενώ κατά περίπτωση θα ενισχύεται και με αισθητήρες τηλεπισκόπησης.
«Παρών» της ΔΕΗ στη Β. Εύβοια
Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, η ΔΕΗ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης και αναδάσωσης στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.
Σε συνάντηση που έγινε χθες συμφωνήθηκε η ΔΕΗ να υποστηρίξει έμπρακτα την εθνική προσπάθεια για την άμεση ανασυγκρότηση και αποκατάσταση του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, η επιχείρηση θα χορηγήσει ποσό ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, αλλά και έργων αναδάσωσης στις πυρόπληκτες περιοχές. Για την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών, η χορηγία θα διατεθεί απευθείας από τη ΔΕΗ στους τοπικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς.
Οι εργασίες αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας από τη συνολική έκταση των περίπου 380.000 στρεμμάτων που υπάγεται στο Δασαρχείο Λίμνης και θα πιστοποιηθούν από το υπάρχον μόνιμο αλλά και το εποχικό προσωπικό που θα προσληφθεί στις Δασικές Υπηρεσίες για την κάλυψη των έκτακτων και επειγόντων αυξημένων αναγκών.
Πηγή: newmoney