BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Προς πώληση πακέτα κόκκινων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ το 2024

Στη διεκδίκηση της διαχείρισης των τελευταίων κατά τα φαινόμενα μεγάλων πακέτων κόκκινων δανείων, τα οποία θα τεθούν προς πώληση το 2024, στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι εταιρείες του κλάδου.

banks-in-nigeria

6
0

Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 10 δισ. ευρώ, που θα αλλάξουν χέρια τους επόμενους μήνες:

  • 5 δισ. ευρώ τα οποία θα πουληθούν τμηματικά από την PQH, την εταιρεία που διαχειρίζεται για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος το κακό τμήμα του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων που τέθηκαν σε εκκαθάριση στον τελευταίο κύκλο συγκέντρωσης του τραπεζικού τομέα
  • 3 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας που είτε θα πουληθούν ή θα τιτλοποιηθούν με τη στήριξη του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής, στο πλαίσιο της συγχώνευσής τους για τη δημιουργία του 5ου πόλου στο εγχώριο σύστημα
  • 2 δισ. ευρώ συνολικά που θα πουλήσουν ή θα τιτλοποιήσουν οι συστημικοί όμιλοι, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των δεικτών καθυστερήσεων, με στόχο την ταχύτερη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αλλαγή συσχετισμών

Όπως επισημαίνει πηγή από τον κλάδο των διαχειριστών (ΕΔΑΔΠ), τα προαναφερθέντα χαρτοφυλάκια θα είναι κατά πάσα πιθανότητα τα τελευταία αυτής της κλίμακας, που θα τεθούν προς πώληση.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, η ανάληψη της διαχείρισής τους θα είναι καθοριστική για την τελική διαμόρφωση των μεριδίων και των συσχετισμών δυνάμεων στην αγορά των servicers.

Εκτιμάται δε ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία συγκέντρωσής της, καθώς σήμερα το 83% των δανείων βρίσκεται υπό τον έλεγχο 3 σχημάτων (DoValue, Intrum, Cepal), ενώ 15 από τις συνολικά 23 εν λειτουργία εταιρείες καταγράφουν ελάχιστη ή μηδαμινή δραστηριότητα.

Πρόκειται για μία τάση που έχει ήδη καταγραφεί σε Ισπανία και Πορτογαλία, οι οποίες είχαν κινηθεί ταχύτερα σε σύγκριση με τη χώρα μας στην υιοθέτηση ενός μοντέλου μαζικής αποενοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, αναμένεται αυξημένη κινητικότητα στην δευτερογενή αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την πώληση πακέτων που βρίσκονται σήμερα στην κατοχή των funds, σε τρίτα επενδυτικά σχήματα.

Όπως λένε τραπεζικές πηγές, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα πριν ξεκινήσει η επιστροφή θεραπευμένων δανείων στα πιστωτικά ιδρύματα κάποια στιγμή από το 2025 και αργότερα.

Τα μεγέθη της αγοράς

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι ΕΔΑΔΠ διαχειρίζονταν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ανοίγματα συνολικού ύψους 89,4 δισ. ευρώ.

Από αυτά η πλειονότητα, το 77% ή 69 δισ. ευρώ, έχουν πουληθεί ή τιτλοποιηθεί από τις τράπεζες και το υπόλοιπο 23%, περί τα 20 δισ. ευρώ παραμένει στους ισολογισμούς τους.

Σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια των servicers, οι ανακτήσεις θα προέλθουν κατά τα 2/3 από ρυθμίσεις και κατά το 1/3 από πλειστηριασμούς.

Οι αλλαγές που εισάγει το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο καθιστά μεταξύ άλλων πιο ελκυστικό τον εξωδικαστικό μηχανισμό, εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στις αναδιαρθρώσεις.

Κι αυτό διότι τροποποιείται ο μαθηματικός τύπος εξαγωγής της προτεινόμενης ρύθμισης, προς την κατεύθυνση μείωσης του ποσού που πρέπει να ανακτηθεί κατά περίπτωση.

Ο νέος εξωδικαστικός

Οι servicers θεωρούν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εισαχθούν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση της νομοθεσίας από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Συγκεκριμένα:

  • Υποστηρίζουν ότι για να ενεργοποιηθεί μία ρύθμιση θα πρέπει ο δανειολήπτης να καταβάλλει μία προκαταβολή. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει ένα ισχυρό αντικίνητρο για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό μόνο για να παίξουν καθυστέρηση.
  • Έχουν ζητήσει κάθε συμφωνία που επιτυγχάνεται να συνιστά εκτελεστό τίτλο. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο οφειλέτης σταματήσει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση, οι νομικές ενέργειες των πιστωτών δεν θα ξεκινούν από την αρχή, αλλά θα συνεχίζουν από το σημείο που βρίσκονταν πριν υπογραφεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χάνεται χρόνος σε περίπτωση αθέτησης των πληρωμών και οι δανειολήπτες δεν θα σταματούν ελαφρά τη καρδία την εξυπηρέτηση του χρέους τους.
  • Θεωρούν ότι θα πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια προσδιορισμού των ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς σήμερα τα όρια που εφαρμόζονται είναι πολύ χαμηλά. Δεν είναι λίγοι οι δανειολήπτες που τίθενται εκτός της προβλεπόμενης προστασίας επειδή αυξήθηκε η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, μετά την άνοδο των τιμών στην κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια.
  • Έχουν αιτηθεί να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος για τη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών ενημέρωσης των οφειλετών που είναι ενταγμένοι στο νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η προθεσμία για τη σχετική προετοιμασία εκπνέει στις 31/3/2024 και οι servicers ειδικά για τις προαναφερθείσες χορηγήσεις θα ήθελαν να παραταθεί μέχρι και το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου.
πηγή: ot.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία