BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Φοροαπαλλαγές 15,5 δισ. ευρώ είχαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2023

Στα 15,5 δις ευρώ ανέρχονται οι απώλειες εσόδων από τις φοροαπαλλαγές που χορηγούνται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από την έκθεση των φορολογικών δαπανών που κατατέθηκε στη Βουλή.

credit-card-interest-calculator-ca_2

1
0

Οι φοροαπαλλαγές αυξήθηκαν μάλιστα κατά 2,67 δις. ευρώ μέσα σε διάστημα ενός έτους ενώ καταγράφουν αύξηση σχεδόν 12,5 δις. ευρώ από το 2016. Η υγειονομική και ενεργειακή κρίση εκτόξευσε όπως δείχνουν τα στοιχεία τις φορολογικές δαπάνες οι οποίες πλέον έχουν φθάσει τις 1.064. Η αύξηση αυτής οφείλεται τόσο στις  ενισχύσεις που χορηγήθηκαν την περίοδο της πανδημίας για τη στήριξη των εργαζόμενων, των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών αλλά και σε νέες φοροελαφρύνσεις που θεσπίστηκαν όπως η αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τις γονικές παροχές στα 800.000 ευρώ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην  αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αντικειμενική αξία των ακινήτων των εταιρειών που εξαιρούνται από τον ειδικό φόρο ακινήτων (ΕΦΑ). Δηλαδή, από τη στιγμή που αυξήθηκε η αξία του ακινήτου αυξήθηκε και το ύψος του φόρου από την πληρωμή του οποίου απαλλάχθηκαν οι επιχειρήσεις με αποτέλεσμα οι εξαιρέσεις από τον ΕΦΑ από 3,7 δις. ευρώ που ήταν το 2022 να εκτιναχθούν στα 5,3 δις. ευρώ το 2023 (αύξηση 1,6 δις. ευρώ). 

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συνέστησε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αξιολόγηση των φοροαπαλλαγών για να διαπιστωθεί εάν "ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους πλέον ευάλωτους" καθώς το κράτος χρειάζεται έσοδα.

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τον ειδικό τόμο των φοροαπαλλαγών:

  1. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (200 απαλλαγές και εκπτώσεις). Εκατομμύρια νοικοκυριά είχαν μειώσεις και εκπτώσεις φόρου από το φορολογητέο εισόδημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι φοροαπαλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν από τα φυσικά πρόσωπα ξεπερνούν τις 10 εκατ. περιπτώσεις με το κόστος για τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ.  Το μεγαλύτερο τμήμα και συγκεκριμένα ποσό ύψους 3,8 δισ. Ευρώ αφορά στο αφορολόγητο όριο και στη μείωση του φόρου ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας (γονείς και παιδιά. Η φοροαπαλλαγή χρησιμοποιήθηκε σε 6,7 εκατ. περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του κόστους των μειώσεων του προκύπτοντα φόρου έγινε σύγκριση του φόρου που προέκυψε από την κανονική εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με εκείνον που προκύπτει εάν απαλειφθούν οι εν λόγω μειώσεις κάθε μια ξεχωριστά και πραγματοποιηθούν ισάριθμες εκκαθαρίσεις. Η διαφορά φόρου που προκύπτει από τις δύο αυτές εκκαθαρίσεις καταγράφηκε ως κόστος ή απώλεια φορολογικών εσόδων για την αντίστοιχη φορολογικές δαπάνες
  2. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (200 απαλλαγές και εκπτώσεις). Απαλλαγές ύψους 1,3 ευρώ δις. ευρώ είχαν 53.021 επιχειρήσεις.
  3. Φορολογία κεφαλαίου (129 εκπτώσεις και απαλλαγές): Συνολικά 5.082.163 φυσικά και νομικά πρόσωπα είχαν εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ύψους  3,89 δις. ευρώ. Ειδικά στον ΕΝΦΙΑ οι απαλλαγές αφορούν περισσότερες από 5 εκατομμύρια. περιπτώσεις με το όφελος να είναι σχετικά μικρό και συγκεκριμένα 85 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι 8.499 απαλλαγές στον Ειδικό Φόρο Επί των ακινήτων (αφορά κυρίως επιχειρήσεις) είχε ω αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων κατά 3,7 δισ. Ευρώ.
  4. ΦΠΑ (75 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές). Το όφελος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και καταναλωτές ήταν 821,934 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές έχουν οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης που γλιτώνουν 397 εκατ. ευρώ.
  5. Τέλη χαρτοσήμου (85 εκπτώσεις). Οι απαλλαγές ανήλθαν σε 73,7 εκατ. Ευρώ
  6. Φόρος ασφαλίστρων. Οι μειώσεις έφθασαν τα 421,9 εκατ. ευρώ.
  7. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (44 φοροαπαλλαγές). Το ύψος των απαλλαγών ήταν 1,17 δις. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα ενεργειακά προϊόντα με 589,6 εκ. ευρώ και η αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 580,4 εκατ. ευρώ.
  8. Τέλη ταξινόμησης οχημάτων (23 απαλλαγές). Οι εκπτώσεις διαμορφώθηκαν σε 121,69 εκατ. ευρώ.
  9. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Το ποσό των απαλλαγών ανήλθε σε 11,844 εκατ. ευρώ.

 πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία