BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Συνάντηση Ερντογάν με Μητσοτάκη στο Μαξίμου, ατζέντα των συζητήσεων

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δίνει, με ήπια γλώσσα, το στίγμα των προθέσεών του, επιμένοντας στις πάγιες θέσεις της Άγκυρας που παραμένουν στην ολότητά τους στο…τραπέζι, η Αθήνα προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Τουρκίας λίγο μετά την ενδεκάτη πρωινή.

mitsotakis-erdogan-1

3
0

ρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα, μετά από αυτή του Δεκεμβρίου του 2017, κορωνίδα της οποίας θα αποτελέσει η συνάντηση κορυφής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυρίαρχος στόχος της ελληνικής πλευράς τόσο από το τρίτο "ραντεβού" των δύο ηγετών μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, όσο και από τις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας είναι η θωράκιση του διαλόγου, ο οποίος είχε ως πρώτο σημείο αναφοράς το Βίλνιους της Λιθουανίας. "Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, χωρίς να είμαστε αφελείς", είναι το σήμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη στο…παρά πέντε της άφιξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κρατάει πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου (ακόμη και στις εποχές που οι δύο χώρες βρέθηκαν στο…κατώφλι της κρίσης, λόγω των απανωτών προκλήσεων της γείτονος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο) επισημαίνει ότι οι…κόκκινες γραμμές της Αθήνας είναι γνωστές και πολλάκις εκπεφρασμένες σε όλα τα επίπεδα και προτάσσει τη λογική των…ήρεμων νερών, υπό το πρίσμα των σημαντικών κινήσεων που έχουν λάβει χώρα από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι και σήμερα. "Υπάρχει μόνο μία διαφορά. Μόνο με αυτή την διαφορά μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, εμείς σαν Κράτος που έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε την επίλυση. Αλλά είναι μία η διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη. Είναι σαφές, ξεκάθαρο και μη διαπραγματεύσιμο…Εμείς θεωρούμε ότι όλο αυτό που συμβαίνει αυτούς τους μήνες, είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρότερη όλο αυτό το χρονικό διάστημα και έχει μπει σε μία φάση που μπορεί να συζητάει και τις διαφορές. Η φράση-κλειδί είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", σημείωσε (Αντέννα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το "τρεις συν τρεις" και οι συμφωνίες

Η ολιγόωρη παρουσία του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα (συνοδεύεται από οκτώ υπουργούς της κυβέρνησής του) θα έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς τη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως και στις δύο προηγούμενες διευρυμένες συνομιλίες, στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη, έτσι και τώρα δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα. Δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. "Να θέσουμε μία θετική ατζέντα. Να μην αφήσουμε τις μακροχρόνιες διαφορές μας να κλιμακωθούν σε σημείο, όπου να διακινδυνεύουμε στρατιωτική σύγκρουση", αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης. Η ελληνική πλευρά έχει διάθεση να ανοίξουν και οι…καυτές πλευρές των ζητημάτων, με πάγια θέση της Αθήνας την παραπομπή των διαφορών της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Χάγη. "Δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε. Αλλά και να διαφωνήσουμε, δε σημαίνει ότι πρέπει αυτή η διαφωνία να μας ωθεί μονίμως στα άκρα", σχολιάζει, συχνά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσέρχεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς, όπως επισημαίνεται, η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τον εξ’ ανατολών γείτονα.  

Η Ηρώδου Αττικού 19 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αποκαλούμενη και θετική ατζέντα, η οποία θεωρείται αμοιβαία επωφελής. Με τη λήξη των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου θα έχουν υπογραφεί συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις στους τομείς:

  • Της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.
  • Του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
  • Της υγείας.
  • Του τουρισμού.
  • Της παιδείας.
  • Της έρευνας και της τεχνολογίας.
  • Της αγροτικής ανάπτυξης.
  • Του αθλητισμού.

Την ίδια στιγμή, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών, με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Δηλαδή, του πολιτικού διαλόγου, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας.

"Μετά από τέσσερα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι σχέσεις μας έφτασαν σε οριακό σημείο έντασης, η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου επιδιώκεται να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του οδικού χάρτη των επαφών που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών", αναφέρουν παράγοντες. Από ελληνικής πλευράς, στις εργασίες θα δώσουν το "παρών" έντεκα υπουργοί της κυβέρνησης:

  • Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
  • Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
  • Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
  • Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.
  • Ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης.
  • Ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
  • Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
  • Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
  • Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.
  • Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
  • Ο υφυπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

"Στόχος είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις", σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης. 

πηγή: capital.gr



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία