Οχι τυχαία, μετά τη δημοσιοποίηση των προϋπολογισμών όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο διεθνής Τύπος υμνεί την Ελλάδα και τις χώρες που υπέστησαν μνημόνια. Για «αντιστροφή ρόλων» (ή «αλλάξαμε θέσεις») σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ μιλά το Bloomberg, που βλέπει διπλάσια ανάπτυξη για την Ελλάδα, ενισχύοντας όσα έγραφε λίγες ημέρες νωρίτερα και η γαλλική «Figaro», πως «οι πρώην κακοί μαθητές της Ευρώπης παίρνουν τώρα τη ρεβάνς από όσους τους αντιμετώπιζαν πριν από λίγα χρόνια ως “junk” (σκουπίδι)». Το 2023 προβλέπεται να κλείσει στην Ελλάδα με ανάπτυξη 2,4%, όταν η «ατμομηχανή» Γερμανία κινείται… υπό το μηδέν. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός θα έγραφε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη (στο 2,6% ή ενδεχομένως και μεγαλύτερη για τη χώρα μας).
Φρένο από Ε.Ε.
Τελικά όμως οι συντηρητικές προβλέψεις επικράτησαν και οι αισιόδοξες έμειναν στο συρτάρι, επειδή ελάχιστες ημέρες προτού κατατεθεί ο προϋπολογισμός έγινε η επίσημη ανακοίνωση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. Και αυτές έθεταν δεδομένα που δεν μπορεί να αγνοήσει κανένας προϋπολογισμός κράτους-μέλους της Ε.Ε.: ύφεση στη Γερμανία και πρόβλεψη για αισθητά υψηλότερες τιμές στα καύσιμα (84 δολάρια το βαρέλι) όχι μόνο από τις τρέχουσες, αλλά και εκείνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τις οποίες είχαν ως βάση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν μπορούσε… να πετάει χαρταετό, όταν μάλιστα έχει ξεσπάσει και δεύτερος πόλεμος στην πόρτα της Ευρώπης. Ούτε μπορούσε να μιλά για υψηλότερο υπερπλεόνασμα και νέα μέτρα στήριξης το 2024, όταν ο κριτής όλων των κρατικών προϋπολογισμών της Ευρώπης (Κομισιόν) έδειχνε κίτρινες κάρτες και έβαζε αστερίσκους στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, με εξαίρεση την Ελλάδα! Στο γκρίζο τοπίο της διεθνούς οικονομίας, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Κροατία κλήθηκαν να λάβουν μέτρα, η Γερμανία και η Μάλτα δέχτηκαν συστάσεις να τερματίσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης το συντομότερο, ενώ η Ιταλία, η Λετονία και η Ολλανδία έλαβαν προειδοποίηση για μέτρα συμμόρφωσης.
Η ανώμαλη προσγείωση όλων των εκτιμήσεων, όμως, δεν αφήνει ανεπηρέαστες και τις προβλέψεις για το 2024. Οσο μακρινό ή αβέβαιο και αν φαίνεται τώρα, πάντως, το αν του χρόνου η Ελλάδα θα έχει τελικά ανάπτυξη 2,9%, τα πραγματικά δεδομένα στην ελληνική οικονομία δείχνουν ότι μπορεί να ξεπεράσει και αυτές ακόμα τις υποθέσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
Το κυριότερο όλων ίσως -καθώς 50 ημέρες χωρίζουν το τέλος της χρονιάς από τις προβλέψεις που γράφτηκαν στον προϋπολογισμό– είναι ότι τυχόν επιβεβαίωση των «κρυφών» εκτιμήσεων, πως η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη από 2,4%, δημιουργεί θετική επίδραση και δυναμική που μεταφέρεται (carry over) και στους πρώτους μήνες του 2024, συμπαρασύροντας και την επόμενη χρονιά προς νέα ύψη.
Νέες παροχές το Πάσχα
Κλειδί θεωρούνται για τους πρώτους μήνες του 2024 οι υψηλές προκρατήσεις τουριστών που ήδη καταγράφονται, αλλά και το επενδυτικό «μπουμ» που αναμένεται με μοχλό το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην πλατεία Συντάγματος, πάντως, οι πιο βιαστικοί κάνουν ήδη σχέδια για νέες έκτακτες παροχές έως του χρόνου τον Δεκέμβριο. Επειδή όμως κανείς δεν επιθυμεί να διαψευστεί δυσάρεστα στις προβλέψεις του, η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους. Ωστόσο, το 2023 δείχνει να κλείνει καλύτερα απ’ ό,τι όλοι περίμεναν φέτος. Αν τελικά η οικονομία και ο κρατικός προϋπολογισμός πάνε ακόμα καλύτερα στις τελευταίες ημέρες του χρόνου απ’ όσο αναμένεται, θα προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο και από το 1,1% που προβλέπει η κυβέρνηση για φέτος. Μια τέτοια εξέλιξη θα επικυρωθεί τον Μάρτιο. Και τον Απρίλιο η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα επιβεβαιώσει αν το ΑΕΠ «ψήλωσε» 2,4% φέτος, ή και ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας πριν από το Πάσχα δυνατότητες για νέες παροχές, κυρίως σε συνταξιούχους και ευάλωτους.
Καθώς πάντως δεν απομένει πια χρόνος για νέες έκτακτες παροχές μέσα στο 2023, τυχόν υπέρβαση των κρατικών εσόδων θα περάσει αυτούσια στο πρωτογενές πλεόνασμα. Και αυτό θα επιβεβαιώνει επίσης ότι, όχι τυχαία, σε μία ακόμα κρίσιμη συγκυρία η Ελλάδα (μαζί με τις άλλες νότιες χώρες των μνημονίων) αντέχει στα δύσκολα, ξεπερνά τους στόχους που βάζει και, εν τέλει, δίνει το παράδειγμα στους Βόρειους. Βάζει τις βάσεις όμως και για παροχές με υπερπλεόνασμα, ειδικά αν διαλυθούν τα σύννεφα του πολέμου στην περιοχή μας και ξεφύγουν από τη διακεκαυμένη ζώνη οι οικονομίες της Βόρειας Ευρώπης.
πηγή: newmoney.gr