BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Σχέδιο για τον δημόσιο δανεισμό και ετήσιο δανεικό πρόγραμμα 2024

Με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, λόγω της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, θα συνεχιστεί το 2024 η προσπάθεια για την περαιτέρω μείωση του ύψους του δημοσίου χρέους, του κόστους εξυπηρέτησης, επιμηκύνοντας παράλληλα και τη διάρκειά του.

384625410535346982c079be89160979_XL

12
0
Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή θα είναι το ετήσιο δανεικό πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες για το 2024. Παρότι οι πραγματικές δανειακές ανάγκες για τον επόμενο χρόνο δεν ξεπερνούν τα 5-5,5 δισ. ευρώ, το δανειακό πρόγραμμα για το επόμενο χρόνο θα έχει μάλλον δύο σε σενάρια, ένα με δανεισμό στα 7 και ένα δεύτερο 10 δισ. ευρώ

Η υπέρβαση των αναγκών χρηματοδότησης γίνεται για να εξυπηρετηθεί η επιπλέον ζήτηση που υπάρχει ήδη για ελληνικά ομόλογα, από τους επενδυτικές οι οποίοι θα αυξήσουν τις θέσεις τους, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτοί οι -περισσότερο συντηρητικοί - επενδυτές (κυρίως ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρίες), οι οποίοι θα διαχειριστούν τα ελληνικά ομόλογα ως αποταμίευση ή ρευστά διαθέσιμα, είχαν μέχρι τώρα μια μικρή συμμετοχή (περίπου 6%) στις εκδόσεις νέων τίτλων. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το ποσοστό αυτό μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί.

Η επιπλέον ζήτηση που θα δημιουργηθεί. αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ των 6 και των 10 δισ. ευρώ. Η ζήτηση αυτή θα καλυφθεί κατά ένα μέρος από τις επιπλέον εκδόσεις ομολόγων για το 2024 και κατά ένα δεύτερο μέρος, από τα ομόλογα που θα πουλήσουν τα Hedge Funds, τα οποία μειώνουν ήδη αργά αλλά σταθερά τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα.

Η μείωση του υπολοίπου των εντόκων

Μια δεύτερη κίνηση με πολλαπλό στόχο είναι η μείωση του ανεξόφλητου υπολοίπου των 45 δισ. σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και η αντικατάστασή τους, με τίτλους διάρκειας μεγαλύτερους του 1 έτους. Με την κίνηση αυτή, θα υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα στα ελληνικά ομόλογα. Αυτό θα καλύψει τη μεγαλύτερη ζήτηση από παλιούς και νέους επενδυτές.

Το δεύτερο κέρδος, είναι ότι η μεταφορά χρέους από βραχυπρόθεσμους σε μακροπρόθεσμους τίτλους θα επιμηκύνει τη μέση διάρκεια του δημοσίου χρέους από τα 17,2 χρόνια σήμερα. Θα βελτιώσει επίσης, περισσότερο το προφίλ της ετήσιας χρηματοδότησης του. Επιπλέον, δεν θα έχουμε και αύξηση του χρέους και θα βελτιωθεί η καμπύλη των ομολόγων.

Η αποπληρωμή μνημονιακών δανείων

Μια τρίτη κίνηση που ξεκίνησε από το 2022 και θα επαναληφθεί τις επόμενες μέρες και ξανά στο τέλος του 2024, είναι η πρόωρη αποπληρωμή του διμερούς δανείου ύψους 32,5 δισ. ευρώ (GLF) με τις χώρες της ευρωζώνης. Από το δάνειο αυτό, αποπληρώθηκε μια διπλή δόση ύψους 5,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να αποπληρωθεί πρόωρα άλλη μια διπλή δόση ύψους 5,3 δισ. (αφορά τα έτη 2025 και 2026) από το ίδιο δάνειο.

Το 2024, θα γίνει η πληρωμή άλλης μιας διπλής δόσης η οποία θα σημάνει και την έναρξη της μείωσης του λεγόμενου "μαξιλαριού" της κυβέρνησης, δηλαδή των ταμειακών διαθεσίμων, ύψους 37 δισ. ευρώ σήμερα. Με άλλα λόγια, το ποσό που θα αποπληρωθεί το 2024 θα μειώσει αυτόματα και τα ταμειακά διαθέσιμα και τελικά το ύψος του χρέους κατά 5,3 δισ. ευρώ.

Τον επόμενο χρόνο, το χρέος αναμένεται να μειωθεί από το 152,3% του ΑΕΠ, από 160,3% του ΑΕΠ το 2023. Το υπόλοιπο του χρέους θα μειωθεί στα 356 δισ. ευρώ το 2024, από 357 δισ. ευρώ φέτος.

πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία