BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Σε χαμηλή πτήση συνεχίζει να βρίσκεται η τιμή του φυσικού αερίου

Κάτω από τα 36 ευρώ η μεγαβατώρα συνεχίζει να βρίσκεται η τιμή του φυσικού αερίου, σημειώνοντας χαμηλό έτους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ολλανδικού κόμβου TTF. Συγκεκριμένα την Τρίτη η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 34,703 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ την Τετάρτη η τιμή αυξήθηκε λίγο στα 35,812 ευρώ η μεγαβατώρα.

fysiko-aerio-2-1-696x392

12
0

Τα άφθονα αποθέματα και η περιορισμένη ζήτηση μέχρι στιγμής φέτος το χειμώνα έχουν ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να περιορίζουν τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές του αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποθήκες αερίου ήταν στις 11 Δεκεμβρίου γεμάτες σε ποσοστό 90,4%. Γενικότερα οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα είναι πτωτικές με την Capital Economics να θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα κυμαίνονται στα 32 ευρώ η μεγαβατώρα. 

Η πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου έχει βαρύνουσα σημασία για το ηλεκτρικό σύστημα καθώς επηρεάζει καθοριστικά τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά και κατά συνέπεια και τις λιανικές τιμές του ρεύματος. Αυτό συμβαίνει καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί το βασικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή και ως εκ τούτου το κόστος του διαμορφώνει την τιμή της χονδρικής στην αγορά του ηλεκτρισμού. Έτσι μέχρι στιγμής το Δεκέμβριο η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στα 110,38 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή που προϊδεάζει για χαμηλότερες τιμές στη λιανική του ρεύματος τον Ιανουάριο. Αυτό ισχύει για τα κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία περιλαμβάνουν ρήτρες που επηρεάζονται από τη διακύμανση της τιμής χονδρικής. Για σήμερα τέλος η τιμή του ρεύματος προβλέπεται να είναι στην ελληνική αγορά στα 106,19 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή που τοποθετεί τη χώρα μας στην 18η θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης, κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία