Η έτσι κι αλλιώς δύσκολη πορεία των διαπραγματεύσεων κατέληξε στο… λιμάνι της μη εξεύρεσης ενός κοινού τόπου όσον αφορά στον στόχο της αναθεώρησης για την περίοδο 2021-2027 και η έλλειψη ομοφωνίας οδηγεί τους ηγέτες σε ένα νέο… ραντεβού στις αρχές του 2024, προκειμένου αυτήν τη φορά να προκύψει συμφωνία για μία πρόταση "αρκετά ισορροπημένη", όπως τη χαρακτήρισε, στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Η ελληνική ατζέντα
"Έχουμε διάφορα εργαλεία, για να εξασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μισέλ, με την ελληνική αποστολή και τον πρωθυπουργό να βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα, προτάσσοντας το σύνολο των επιδιώξεων της Αθήνας, που έχουν πολλάκις διατυπωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
"Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι δεδομένο ότι όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στα πλαίσια του προηγούμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, των αποφάσεων που πήραμε πριν από τρία χρόνια, δεν είχαμε υπόψιν μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Από τη στιγμή λοιπόν που η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση", τόνισε ο πρωθυπουργός, στην τοποθέτησή του προσερχόμενος στην πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε χρόνο παράλληλο, αλλά με το βλέμμα πάντα εστιασμένο στην αναθεώρηση του Δημοσιονομικού Πλαισίου, η ελληνική πρωτεύουσα χαρακτηρίζει ως άκρως σημαντικό να προστεθούν περαιτέρω πόροι για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Μία κίνηση που έχει συζητηθεί αναλυτικά μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες σχηματίζουν ένα ισχυρό μπλοκ, όπως φάνηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, μέσα από την επιστολή των ηγετών της MED9 προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
"H Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης", διεμήνυσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην… καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των "27" γνώρισαν πολλές διακοπές για εσωτερικές διαβουλεύσεις, με την Ουγγαρία του κ. Όρμπαν να παραμένει μέχρι τέλους στη… σκληρή γραμμή όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες της Ένωσης συζητούσαν την πρόταση για ενδιάμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Μία πρόταση, η οποία περιελάμβανε επιχορηγήσεις της τάξης των 17 δισ. ευρώ, αλλά και δάνεια εκτός προϋπολογισμού προς την Ουκρανία της τάξης των 33 δισ. ευρώ.
Το βέτο του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας παρέμεινε στο τραπέζι κι έτσι οι "27" θα κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους σε μία επόμενη Σύνοδο εντός των επόμενων εβδομάδων για ένα κρίσιμο θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας, το οποίο θα απαιτήσει, όπως όλα δείχνουν, μία νέα σειρά έντονων εσωτερικών διαβουλεύσεων στη βελγική πρωτεύουσα.
πηγή: capital.gr