BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Στη Βουλή η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική

Στον Πρόεδρο της Βουλής και στο υπουργικό συμβούλιο θα υποβάλλει Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος την ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, στην οποία θα αποτυπώνονται οι τελευταίες εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

businessdaily-stournaras-tte_1

3
0

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα υπογραμμίσει την ανάγκη η χώρα να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού της μοντέλου, μέσω νέων επενδύσεων, ως συνθήκη απαραίτητη για τη διασφάλιση υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης.

Η ελληνική οικονομία

Σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του ο επικεφαλής της εγχώριας νομισματικής αρχής μίλησε για την ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα, λόγω των πόρων αρκετών δισ. ευρώ που μπορούν να απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για αυτό το σκοπό.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα ο κεντρικός τραπεζίτης πρόβλεπε ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει εφέτος το 2,4%.

Για το 2024 η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα κάνει λόγο για επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης, όπως και στον κρατικό προϋπολογισμό, που τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,9%.

Ο κ. Στουρνάρας θα κάνει αναφορά και στη νομισματική πολιτική, η οποία οδεύει προς χαλάρωση από το 2024, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες την πτωτική του πορεία.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του, εάν ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παραμείνει τους επόμενους μήνες κάτω από το 3%, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εκκινήσει την πορεία αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών της δεικτών τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο τραπεζικός τομέας

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα υπογραμμίσει τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τοποθετήσεις στους συστημικούς ομίλους.

Συγκεκριμένα, η κερδοφορία διαμορφώνεται πλέον σε πολυετή υψηλά, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκονται αρκετά πάνω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια, υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα στο σύστημα, ενώ το ποσοστό των κόκκινων δανείων έχει περιοριστεί σε μονοψήφια ποσοστά.

Αυτή η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών δεν πέρασε απαρατήρητη από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Το Νοέμβριο η Alpha Bank επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα μετά τη συμφωνία της με την ιταλική UniCredit που απέκτησε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 9% των μετοχών της, ενώ διατέθηκε με μεγάλη επιτυχία το 22% της Εθνικής Τράπεζας, με ισχυρή ζήτηση από διεθνή μακροπρόθεσμα funds.

Οι προκλήσεις

Ωστόσο, πέραν από τα επιτεύγματα των ελληνικών ομίλων, ο κ. Στουρνάρας θα αναφερθεί και στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για τις εξής:

  • Η κερδοφορία του 2023 στηρίχθηκε στη διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών, στο σημερινό περιβάλλον αυξημένου κόστους δανεισμού.

Όταν όμως ξεκινήσει η μείωση των δεικτών της ΕΚΤ τα πιστωτικά ιδρύματα θα δουν τα έσοδα από τόκους να μειώνονται και το στοίχημα για τη διατήρηση της κερδοφορίας του θα είναι η επίτευξη των στόχων τους για την πιστωτική επέκταση.

  • Οι δείκτες κόκκινων δανείων έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά τους, ωστόσο παραμένουν ακόμη σε απόσταση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος στις πιο πρόσφατες εκθέσεις της είχε κάνει λόγο για τον κίνδυνο ενίσχυσης των επισφαλειών, όσο τα επιτόκια διατηρούνται στα τρέχοντα επίπεδα.

  • Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας έχουν ενισχυθεί σημαντικά τόσο με οργανικό τρόπο, μέσω της κερδοφορίας, όσο και με τις εκδόσεις ομολόγων, στο πλαίσιο των απαιτήσεων της οδηγίας MREL.

Η πορεία τους από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί από τους εξής παράγοντες:

  • Τη δυνατότητα εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου μέσω της κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας
  • Την υλοποίηση εταιρικών ενεργειών, όπως συνθετικές τιτλοποιήσεις ή εκδόσεις ομολόγων
  • Την εξέλιξη της ποιότητας του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και την επίδρασή της στο σταθμισμένο για τον κίνδυνο ενεργητικό
  • Την πορεία των εκταμιεύσεων νέων δανείων

πηγή: ot.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία