BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Αποπληρωμή προς ΕΚΤ, υψηλή ρευστότητα οι τράπεζες της Ελλάδος

Από τους υψηλότερους δείκτες ρευστότητας στην Ευρώπη διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, παρά την… υποχρεωτική αποπληρωμή έως το τέλος του 2024 στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) των φθηνών δανείων της πανδημίας, ύψους 16,9 δισ. ευρώ.

trapeza312

1
0

Ειδικότερα, σε αντίθεση με τις τράπεζες της Ευρωζώνης, όπου ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio − LCR) παρουσίασε υποχώρηση – από 161,3% το Δεκέμβριο του 2022 σε 158,0% τον περασμένο Ιούνιο – οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν αύξηση – από 197,4% σε 215,7% το Σεπτέμβριο του 2023.

Υπενθυμίζεται πως ο επίμαχος δείκτης εστιάζει στην επαρκή κάλυψη αναγκών ρευστότητας στο βραχυπρόθεσμο διάστημα (30 ημέρες). Αντίστοιχη, ωστόσο, ήταν η πορεία και του δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότησης (Net Stable Funding Ratio − NSFR), ο οποίος στις εγχώριες τράπεζες ενισχύθηκε σε 135,4% από 133,1% τα αντίστοιχα διαστήματα έναντι 126,3% από 125,8% στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης. «Για τις ελληνικές τράπεζες, οι δείκτες LCR και NSFR αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2023 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022, παραμένοντας αμφότεροι σε υψηλότερο επίπεδο από τους αντίστοιχους δείκτες των τραπεζών της ευρωζώνης», σχολιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, υπενθυμίζοντας πως «οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν επαρκή ρευστότητα για τη συνέχιση της αποπληρωμής των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) του ευρωσυστήματος». Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις προς το ευρωσύστημα ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο 16,9 δισ. ευρώ, ενώ το στοιχείο ενεργητικού «ταμείο και διαθέσιμα στην Κεντρική Τράπεζα» ήταν 42,6 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

  • Για την Εθνική Τράπεζα ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 252%, ο οποίος, σύμφωνα με την τράπεζα, είναι ο υψηλότερος στην Ελλάδα και στα υψηλότερα επίπεδα της ευρωζώνης. Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα (TLTRO ΙΙΙ) διατηρήθηκε σε 1,85 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2023, με την πλεονάζουσα ρευστότητα να ενισχύεται κατά 500 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, σε 7,4 δισ. ευρώ.
  • Για τη Eurobank ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας διαμορφώθηκε σε 170,6% στο τέλος του εννεαμήνου του 2023, με τη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα να έχει μειωθεί κατά 7,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σε 4,2 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023.
  • Για την Τράπεζα Πειραιώς ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας αυξήθηκε στα επίπεδα του 242% κυρίως λόγω των ενισχυμένων ρευστών διαθεσίμων υψηλής ποιότητας, με το υπόλοιπο χρηματοδότησης TLTRO του Ομίλου να παραμένει στα 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων δύο δισ. ευρώ λήγουν σε λίγες ημέρες και τα υπόλοιπα το 2024.
  • Τέλος, η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ παρέμεινε αμετάβλητη στα πέντε δισ. ευρώ για την Alpha Bank, με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας να ενισχύεται σε 191% το γ’ τρίμηνο του 2023 από 183% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Πρόκληση οι εκδόσεις MREL

Τις εκδόσεις ομολόγων, με σκοπό την κάλυψη της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), θα πρέπει να συνεχίσουν οι ελληνικές τράπεζες και δη, σε ένα περιβάλλον αυστηροποίησης των νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών διεθνώς.

Πιο αναλυτικά, έως το τέλος του 2025 θα πρέπει να καλυφθούν από ομολογιακές εκδόσεις ή άλλους τύπους επιλέξιμων στοιχείων παθητικού περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Το 2023, πάντως, εκδόθηκαν:

  • Δύο ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης: (α) Alpha Bank, Additional Tier 1, ύψους 400 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 11,875% χωρίς τακτή ημερομηνία λήξης και (β) Εθνική Τράπεζα, Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 8,0% και λήξη 10,3 έτη.
  • Έξι ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικού ύψους 2,57 δισ. ευρώ, με μεσοσταθμικό τοκομερίδιο 6,8% και μεσοσταθμική διάρκεια 5,8 έτη.
πηγή: newmoney.g


 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία