BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό της Ελλάδος τη διετία 2024-2025

Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ αναλύει τις προβλέψεις της Focus Economics.

mesistia-simaia_2

11
0

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.



Εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομί



H Focus Economics στις νέες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία για το μήνα Δεκέμβριο (Consensus Forecasts – Greece, January 2024), σημειώνει ότι η οικονομική μεγέθυνση σταμάτησε το 3ο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία. Η επιβράδυνση ήταν ευρείας βάσης καθώς τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση εξασθένησαν, με τα αποθέματα να έχουν τη μόνη θετική συμβολή στη μεγέθυνση. Η Focus Economics εκτιμά ότι η οικονομία θα επεκταθεί οριακά το τέταρτο τρίμηνο. Η βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης PMI στη μεταποίηση παρέμεινε πάνω από το 50,0 για το Νοέμβριο, υποδηλώνοντας συνεχή επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Παρακάτω παρουσιάζεται ένας πίνακας με τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2024 και το 2025, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Με βάση το μέσο όρο των εκτιμήσεων των διαφόρων οργανισμών, προκύπτει ότι ο εκτιμώμενος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2024 θα είναι περίπου στο 2% (ελαφρώς υψηλότερος σε σχέση με τον αναμενόμενο ρυθμό ένα μήνα πριν) και για το 2025 της τάξης του 2,2%.

Αντίστοιχα, ο Πίνακας 3 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών για το ύψος του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία το 2024 και το 2025, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με το αναμενόμενο ύψος του πληθωρισμού, ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των διαφόρων οργανισμών είναι στο 2,5% για το 2024 και στο 1,9% για το 2025. Όπως σημειώνει η Focus Economics, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,9% τον Νοέμβριο από 3,8% τον Οκτώβριο. Η επιβράδυνση οφείλεται στις ηπιότερες πιέσεις στις τιμές των τροφίμων και των μεταφορών. Το 2024, ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται να αμβλυνθεί από το επίπεδο του 2023, περιοριζόμενος από την προηγούμενη νομισματική σύσφιξη. Μάλιστα η Focus Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2,0% το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Οι αιχμές των τιμών των εμπορευμάτων αποτελούν βασικό ανοδικό κίνδυνο.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

*Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

πηγή: ot.gr




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία