Με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για μία ιστορική μεταρρύθμιση που διευρύνει το σώμα των πολιτών, οι οποίοι συμμετέχουν στις εκλογές, οι παρατηρήσεις που θα κατατεθούν στον δημόσιο διάλογο θα ληφθούν υπόψη κατά την τελική διαμόρφωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, το οποίο θα έρθει αμέσως μετά στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση.
"Είναι η πιο ισχυρή απάντηση την οποία μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. Γιατί όσον αφορά στο εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, συχνά εκατοντάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα… Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, θα μπορεί να το κάνει από την εργασία του, με άνεση και διαθέτοντας όλες τις δικλίδες ασφαλείας… Αλλά θέλω να τονίσω ότι την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας… Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία", είχε τονίσει ο πρωθυπουργός, στο υπουργικό συμβούλιο της 30ής Νοεμβρίου, αναλύοντας τις πτυχές της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.
Η διαδικασία
Με ανοιχτό το σενάριο η διαδικασία της επιστολικής ψήφου να ισχύσει (σε δεύτερο χρόνο) για τις εθνικές εκλογές, οι εντός της επικράτειας πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα ασκήσουν το εκλογικός τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο ή να φτάσουν μέχρι τα… μπλε παραβάν. Όσον αφορά στους εκτός Ελλάδας πολίτες, θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Πώς θα γίνεται αυτό; Θα παραλαμβάνουν το εκλογικό υλικό, θα ψηφίζουν και θα αποστέλλουν το φάκελό τους στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία, ενώ οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό:
- Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
- Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μίας χρήσης.
- H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.
- Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.
- Ο φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και το έντυπο-υπεύθυνη δήλωση.