BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Συζήτηση φορολογικού συντελεστή ελάχιστης τιμής 15% στο υπουργικό

Περισσότερα λεφτά στα κρατικά ταμεία, με φόρους από πολυεθνικές που ξεγλιστρούσαν από τα δίχτυα της εφορίας, αλλά και με έσοδα από καλύτερη αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας, βάζει στόχο η κυβέρνηση, με δύο νέα σχέδια νόμου που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

1697638863456_xatzi-servisers

4
0

Το πρώτο μέτρο εντάσσεται στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο φορολόγησης με τη θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά και σε ελληνικούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τον «Πυλώνα 2» της Κοινοτικής Οδηγίας που υποχρεώνει όλες τις πολυεθνικές να πληρώνουν κατ’ ελάχιστον φόρο 15% επί των κερδών τα οποία αποκτούν σε ένα κράτος-μέλος, βάζοντας τέλος στην πρακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες – παραδείσους με χαμηλότερη φορολογία.

Στην Ελλάδα τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22%. Παρ’ όλα αυτά όμως, αρκετές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας έβρισκαν παράθυρα προκειμένου να φορολογηθούν χαμηλότερα σε άλλες χώρες. Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να πληρώσουν στην Ελλάδα την διαφορά ως το 15% την οποία καρπώνονταν.

Παράλληλα στα «δίχτυα» της εφορίας θα πιαστούν και τουλάχιστον δύο ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι με τζίρους πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (τράπεζες και αλυσίδες σούπερ-μάρκετ κυρίως) με το άμεσο δημοσιονομικό όφελος να υπολογίζεται για το 2024 στα 70 με 80 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της επιβολής ελάχιστου φόρου είχε ξεκινήσει να συζητείται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, καθώς υπολογίζεται πως τα κράτη χάνουν έτσι τουλάχιστον 180-200 δισ. δολάρια ετησίως από φόρους που διαρρέουν προς χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα.

Χρήμα από τις παραλίες

Επιπλέον το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά και σε αλλαγές στους όρους παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού, μέσω του νέου συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών και να επιτευχθεί υψηλό τελικό τίμημα, όπως κατέδειξε η πιλοτική εφαρμογή του, ήδη από το προηγούμενο έτος.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να επεκταθούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, με 4+1 σημαντικές ανατροπές σε όσα ίσχυαν:

θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για τη σωστή χάραξη της ζώνης και επανακαθορισμό του αιγιαλού.

δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού θα μπορεί να αποκτήσει μόνον όποιος το διεκδικήσει μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας (γίνονται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο), αντί για απευθείας ανάθεση έναντι τιμήματος, όπως συμβαίνει για παρακείμενα ξενοδοχεία και εστιατόρια

θα επιβληθούν «τιμές εφορίας» -κάτι σαν τις αντικειμενικές αξίες- που θα είναι αντιπροσωπευτικές της προσφοράς και της ζήτησης σε κάθε παραλία

θα υπάρχει ελάχιστο τίμημα «εκκίνησης» του πλειστηριασμού, το οποίο θα προκύπτει με αλγόριθμο από τις νέου τύπου “αντικειμενικές” τιμές ζώνης και άλλες παραμέτρους εμπορικότητος που θα προστεθούν.

Το κυβερνητικό σχέδιο ολοκληρώνεται και με αλλαγές για καλύτερο έλεγχο της χρήσης του αιγιαλού από τους παραχωρησιούχους.

Όπως αποκάλυψε το newmoney.gr το ΥΠΕΘΟ επιστρατεύει drones και αεροφωτογραφίες για να καταγράφει αυθαιρεσίες στον αιγιαλό, αλλά και νέα πλατφόρμα καταγγελιών όπου οι απλοί πολίτες (το «κίνημα της πετσέτας» ουσιαστικά) θα ανεβάζουν φωτογραφίες και θα αναφέρουν κρούσματα κατάληψης χώρων ή παρεμπόδισης πρόσβασης σε δημόσιες παραλίες.

πηγή: newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία