Έχοντας αφήσει πίσω του τις μίνι «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα και χωρίς, κατά τα πρωθυπουργικά λεγόμενα, να υπάρχει προσώρας ορίζοντας για «δεύτερο μέρος» στον ανασχηματισμό, το Μαξίμου θέλει να δώσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που ξεκινά πιο δυναμικά και έχει πυκνό προγραμματισμό σε κρίσιμους τομείς.
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης άλλωστε έχει θέσει εκ νέου τον πήχη ψηλά μέσα από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, περιγράφοντας τη νέα χρονιά σαν μια κατά τη διάρκεια της οποίας η κυβέρνησή του θα συγκρουστεί με «ριζωμένες παθογένειες», με την «αδράνεια» και τον «συντεχνιακό ωχαδερφισμό» προκειμένου να θεσμοθετήσει σταδιακά τις προαναγγελθείσες μεταρρυθμίσεις.
Η διπλή εντολή Μητσοτάκη
Εξ ου και ο Πρωθυπουργός, διατηρώντας σταθερό το αφήγημα του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», αναμένεται να ζητήσει από τους γαλάζιους απόλυτη προσήλωση στα χρονοδιαγράμματα του κυβερνητικού σχεδιασμού (στα υπουργικά σχέδια δράσης που βρίσκονται ήδη στα χέρια των κυβερνητικών στελεχών, δηλαδή), με αιχμή το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Η διπλή εντολή για «ταχύτητα» και «αποτέλεσμα», όπως λένε πρωθυπουργικοί συνεργάτες, δίνεται εμμέσως με τον προγραμματισμό διπλού Υπουργικού Συμβουλίου μέσα στον Ιανουάριο, αφενός για την κάλυψη εκκρεμοτήτων του 2023, αφετέρου για νομοθετήματα που εντάσσονται στο νέο ετήσιο πλάνο.
Στο πλαίσιο αυτό, η συνεδρίαση αναμένεται να έχει τρία βασικά θέματα, που σε μεγάλο βαθμό αφορούν όλα τη «νομιμότητα» και τον «δημόσιο χώρο».
Συγκεκριμένα θα συζητηθεί η νέα χωροταξική μεταρρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ, κατά πληροφορίες, αναμένεται επιπλέον από το υπουργείο Οικονομικών και το νέο πλαίσιο για τις παραχωρήσεις/μισθώσεις των αιγιαλών, με φόντο το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» του περασμένου καλοκαιριού.
Στην ατζέντα θα βρεθεί εκτός απροόπτου και η πρωτοβουλία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.
Ταυτόχρονα επιστρέφουν στα έδρανα οι βουλευτές, με τρεις σημαντικές «μάχες» στα σκαριά: οι νέοι ποινικοί κώδικες, η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου με άμεση ισχύ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου (η διαβούλευση λήγει στις 10 Ιανουαρίου) και το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.
πηγή: ot.gr