BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Πρώτη η Ελλάδα στα κόκκινα δάνεια σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ

Στην "κόψη του ξυραφιού" βρίσκονται στεγαστικά δάνεια ύψους 7,6 δισ. ευρώ τα οποία βρίσκονται στους τραπεζικούς ισολογισμούς και θεωρούνται αμφίβολης είσπραξης (stage 2) σύμφωνα με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

businessdaily-euro-ecb-ekt_3

3
0

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες αποκαλύπτουν μια θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: το υψηλότερο ποσοστό των "υποψήφιων κόκκινων" δανείων εντοπίζεται στα δάνεια προς τα νοικοκυριά (21,58%) και, μάλιστα, περισσότερο στα στεγαστικά (24,13%) και λιγότερο στα καταναλωτικά (12,90%). 

Στην Ευρωζώνη, τα αντίστοιχα ποσοστά για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υψηλού κινδύνου είναι 7,44% και 9,63% αντίστοιχα. Αντιθέτως, για τα περισσότερα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα πιο επίφοβα θεωρούνται τα επιχειρηματικά δάνεια και ειδικά τα δάνεια με εξασφαλίσεις εμπορικά ακίνητα (14,58%). Λιγότερο πιθανά να κοκκινίσουν είναι τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (12,80%).

Στην κατηγορία αμφίβολης είσπραξης, ο εγχώριος κλάδος παρουσιάζει δάνεια συνολικού ύψους 16,33 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,51 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια ιδιωτών. Εξ αυτών, τα 7,60 δισ. ευρώ αναλογούν σε στεγαστικά δάνεια και τα 1,26 δισ. ευρώ σε καταναλωτική πίστη.

Σε ό,τι αφορά τη διαχρονική εξέλιξη των εν λόγω δεικτών, το ποσοστό των δανείων αμφίβολης αποπληρωμής αυξήθηκε ελαφρώς στην Ευρωζώνη σε 9,29% από 9,19% το προηγούμενο τρίμηνο. Στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, το εν λόγω ποσοστό είναι υψηλότερο αγγίζοντας το 10,25%.

Ελληνική πρωτιά στα κόκκινα δάνεια

Τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάζει η Ελλάδα μεταξύ των 21 ευρωπαϊκών κρατών που εποπτεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τις εγχώριες συστημικές τράπεζες να παρουσιάζουν NPE ratio ύψους 5,16% έναντι 2,27% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία με δείκτη 3,55% και ακολουθούν η Ισπανία (3,26%) και η Ιταλία (2,77%).

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 8,27 δισ. ευρώ (στοιχεία γ΄ τριμήνου 2023) σε σύνολο 344,54 δισ. ευρώ όπου ανέρχονται οι επισφάλειες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 12,73 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,61 δισ. ευρώ (44%) αφορούν σε εξυπηρετούμενες ρυθμίσεις και τα 5,63 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενες ρυθμίσεις κόκκινων δανείων.

Το ζήτημα αυτό έχει επισημάνει σε συνέντευξή της το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Elizabeth McCaul, η οποία εντάσσει την περαιτέρω μείωση του δείκτη NPE στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες το 2024.  "Θα πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία εξακολουθούν να αναλογούν σε πολύ μεγάλο μέρος των δανειακών χαρτοφυλακίων τους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ", ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία