BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Ανοδικές τιμές δείχνει το πετρέλαιο με τις εξελίξεις στο μεσανατολικό

Διατηρούν και την Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου την ανοδική τροχιά με ώθηση από τις εξελίξεις στο μεσανατολικό.

opek-petrelaio-1_2

5
0

Ωστόσο, η ανησυχία ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον των Χούθι μπορεί να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση και να διαταράξουν τις ροές αργού από τη Μέση Ανατολή εξισορροπήθηκε από τα ήπια θεμελιώδη μεγέθη.

Το αργό Brent αυξήθηκε στα 79 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI πλησίασε τα 73 δολάρια.

Την προηγούμενη Παρασκευή το Brent έκλεισε με άνοδο 1,1%, έχοντας στη διάρκεια της ημέρας ανέβει ακόμη και πάνω από 4%.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει φανερή αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Τα χτυπήματα κατά των Χούθι –που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να σταματήσει το Ισραήλ να βομβαρδίζει τη Γάζα- ήρθαν ως αντίποινα για τη δράση τους στην Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους δύο μήνες.

Ψύχραιμα… ανήσυχη η αγορά

Πάντως, η αντίδραση των τιμών υποδηλώνει ότι η αγορά δεν βλέπει, σε αυτό το σημείο, μεγάλες πιθανότητες να επεκταθεί η εξελισσόμενη σύγκρουση και να θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή και τις ροές αργού από την ευρύτερη Μέση Ανατολή, η οποία αναλογεί περίπου στο ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

Αντίθετα, η προοπτική της αύξησης της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ και η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης φαίνεται ποιο ισχυρή.

«Προς το παρόν, οι εξελίξεις στην περιοχή δεν έχουν αντίκτυπο στην προσφορά πετρελαίου», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων για την ING.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ελλείψει διαταραχών της προσφοράς, η αγορά πετρελαίου παραμένει άνετη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά τις αυξημένες εντάσεις.

Η ανάκαμψη για το αργό, σύμφωνα με αναλυτές, φαίνεται δύσκολη φέτος, καθώς, ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται, αναμένεται να το κάνει με αξιοσημείωτα βραδύτερος ρυθμός καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία μειώνει ρυθμούς.

Υπάρχουν επίσης ερωτηματικά σχετικά με το εάν οι περικοπές παραγωγής που ανακοινώθηκαν από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους θα είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν ένα επικείμενο πλεόνασμα.

πηγή: ot.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία