BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Εύσημα στην Ελλάδα και ανησυχία για το μέλλον Ευρώπης δήλωσε ο Λέτα

Τα εύσημα του στην Ελλάδα έδωσε πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε ένα πάνελ του 28ου ετήσιου συνεδρίου Economist Government Roundtable, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Λέτα σημείωσε πως πριν από 15 χρόνια κανείς δεν θα μπορούσε να φαντάζεται ότι το μέλλον της Ευρώπης θα βρίσκονταν στην Ελλάδα, μια χώρα που τότε αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα χρέους και σήμερα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις λύσεις αυτές.

12
0

Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε πως πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και μίλησε για μια ενιαία αγορά καινοτομίας, αντίστοιχη με το πνεύμα της ενιαίας αγοράς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Φέρνοντας ως παράδειγμα τις ευρωπαϊκές startups, τόνισε πως σε συνομιλίες που είχε με νέους επιχειρηματίες στην ΕΕ, άκουσε ότι το όνειρό τους ήταν να πάνε την εταιρεία τους στην Αμερική. Για αυτό όπως τόνισε, η Ευρώπη θα πρέπει να παράσχει το σωστό περιβάλλον σε αυτές τις επιχειρήσεις ώστε να μένουν εδώ.

«Νομίζω ότι η Λεπέν θα είναι διαφορετική από τη Μελόνι (…) Πάντως είμαι αισιόδοξος. Πριν από 5 χρόνια συζητούσαμε ποιος θα είναι ο επόμενος μετά τη Βρετανία στο να εγκαταλείψει την ΕΕ. Σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα», ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις εξελίξεις που δρομολόγησαν στη Γαλλία.

Ευρύτερα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν σήμερα Ευρωπαίοι, ιδίως στις περιφέρειες, που μένουν πίσω και χάνουν ευκαιρίες. Ο Ενρίκο Λέτα είπε επίσης ότι η ΕΕ και τα οφέλη της θα πρέπει να αφορούν όλους και αυτούς που θέλουν να μετακινηθούν αξιοποιώντας τα ανοιχτά σύνορα και αυτούς που θέλουν να μείνουν.

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Τη διαβεβαίωση ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στην ώρα τους, το 2027, παρείχε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο είχε πει και στην πρώτη 4ετία διαψεύδοντας όσους πίστευαν το αντίθετο.

«Το ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο έχει άνετη πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, οι οποίες πάντως –όπως αναγνώρισε– έστειλαν μήνυμα και στην Ελλάδα, αν και υπογράμμισε ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

«Πήραμε πολλές σημαντικές αποφάσεις παρά τις δυσκολίες, όπως το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, καθώς με δανεισμό από την ΕΕ, υπάρχει στόχευση στο να υπάρξει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα». Ο πρωθυπουργός αναφέρει πως αυτό πολλές φορές υποτιμάται και πρόσθεσε πως τα χρήματα αυτά δεν χαρίζονται, αλλά έρχονται με πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Επέμεινε πως τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ξοδεύονται με σωστό τρόπο παρά το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που έχουν εκφράσει σκεπτικισμό τους.

Όσον αφορά την κοινή άμυνα στην ΕΕ ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αποτελεί έναν τομέα στον οποίο μπορεί να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό μομέντουμ και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο να υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις και ευρωπαϊκή τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως πολλές χώρες επί πολλά χρόνια βρίσκονταν μακριά από το στόχο του 2% των αμυντικών δαπανών που προβλέπονται για το ΝΑΤΟ, ενώ η Ελλάδα το ξεπερνούσε εδώ και πολλά χρόνια και πρόσθεσε πως αυξημένες αμυντικές δαπάνες από αυτές τις χώρες θα ήταν κάτι καλοδεχούμενες για το ΝΑΤΟ.  «Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για την ανάγκη να ληφθούν υπόψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι δαπάνες κάθε κράτους-μέλους σε τομείς όπως η άμυνα.

Όσον αφορά τις Αμερικανικές εκλογές ο πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο, καθώς όπως είπε έχει συνεργαστεί και με τους δύο προέδρους, όμως σχολίασε τον πρόσφατο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι ένα νομοσχέδιο προστατευτισμού και πως αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει, ασχέτως με το αποτέλεσμα των εκλογών. Την ίδια ώρα, ανέφερε πως οι αμερικανικές εταιρείες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις ευρωπαϊκές χωρίς τις επιδοτήσεις που δόθηκαν για παράδειγμα από την Κίνα και πως αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Ο πρωθυπουργός κατέληξε πως η Ευρώπη θα πρέπει να θέσει σωστές προτεραιότητες και να γίνει πρωταθλήτρια εκεί που μπορεί να γίνει.

«Τα πράγματα μπορούν μόνο να πάνε καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη συνεργασία με μια κυβέρνηση των Εργατικών, απαντώντας σε ερώτηση που έκανε αναφορά και στο περιστατικό της ματαίωσης της συνάντησης από τον Ρίσι Σούνακ, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως επιθυμεί να έχει εποικοδομητικές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση στη χώρα και τόνισε πως αυτό που θα ήθελε θα ήταν η νέα κυβέρνηση να μη σταθεί εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή τους.

πηγή: ot.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία