BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Η πιθανότητα ειρήνευσης στη Γάζα μειώνει τις τιμές του αργού πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τη Δευτέρα μετά από την άνοδο που σημειώθηκε για τέσσερις εβδομάδες, καθώς η προοπτική μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα χαλάρωσε τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ οι επενδυτές εκτιμούσαν ως πιθανή μια διακοπή στον ενεργειακό εφοδιασμό των ΗΠΑ από την τροπική καταιγίδα Beryl.

c98986_a9216a36ae9e449689fb36e8f14da442_mv2

28
0

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 12 σεντς, ή 0,1%, στα 86,42 δολάρια το βαρέλι, το πρωί της Δευτέρας ενώ το αμερικανικό αργό ήταν στα 82,88 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 28 σεντς ή 0,3%.

Οι συνομιλίες για το σχέδιο εκεχειρίας των ΗΠΑ με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα μετά από 9 μήνες και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, βρίσκονται σε εξέλιξη και με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.

“Εάν προκύψει κάτι συγκεκριμένο από τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, θα μειώσει την γεωπολιτική πίεση προς την αγορά προς το παρόν», δήλωσε ο αναλυτής της IG Tony Sycamore με έδρα το Σίδνεϊ.

Φόβοι για το πετρέλαιο από την καταιγίδα Beryl

Τα λιμάνια του Corpus Christi, του Houston, του Galveston, του Freeport και του Texas City έκλεισαν την Κυριακή για να προετοιμαστούν για την τροπική καταιγίδα Beryl, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τυφώνα κατηγορίας 2.

Το κλείσιμο των λιμανιών θα μπορούσε να φέρει προσωρινή διακοπή των εξαγωγών αργού και υγροποιημένου φυσικού αερίου, τις αποστολές πετρελαίου σε διυλιστήρια και τις παραδόσεις καυσίμων κινητήρα από αυτά τα εργοστάσια.

«Αν και αυτό θέτει σε κίνδυνο κάποια υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ανησυχία όταν η καταιγίδα φτάνει στην ξηρά είναι ο πιθανός αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει στην υποδομή του διυλιστηρίου», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ING με επικεφαλής τον Warren Patterson.

«Οποιεσδήποτε σημαντικές διακοπές στις λειτουργίες του διυλιστηρίου του Τέξας θα οδηγήσουν πιθανώς σε πιέσεις στις τιμές των προϊόντων διύλισης».

Ο Sycamore της IG είπε ότι υπάρχει επίσης μια καλή πιθανότητα τα στοιχεία των ΗΠΑ να δείχνουν άλλη μια μεγάλη εβδομαδιαία μείωση στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ εν μέσω της περιόδου αιχμής στη ζήτηση καυσίμων για οχήματα, κάτι που θα είναι υποστηρικτικό για τις τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό WTI σημείωσε άνοδο 2,1% την περασμένη εβδομάδα, αφού τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού και διυλισμένων προϊόντων μειώθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιουνίου.

Ο αριθμός των εν λειτουργία εξεδρών πετρελαίου στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος σε 479 την περασμένη εβδομάδα, διατηρώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεσή της Baker Hughes.

Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα από τις ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων, είπε ο Sycamore, μετά τα στοιχεία των ΗΠΑ την Παρασκευή που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσουν τη ζήτηση αργού πετρελαίου.

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν επίσης τυχόν επιπτώσεις από τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Ιράν την περασμένη εβδομάδα στη γεωπολιτική και τις ενεργειακές πολιτικές.

πηγή: ot.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία