BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Αλλάζει την αγορά του ρεύματος η άνοδος των πράσινων τιμολογίων

Η σημαντική άνοδος των τιμών στα πράσινα τιμολόγια, σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές προσφορές που διατίθενται από τους παρόχους κυρίως για τα κίτρινα αλλά και για τα μπλε τιμολόγια, αλλάζουν το σκηνικό στην αγορά προμήθειας. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, όλο και περισσότεροι καταναλωτές το τελευταίο διάστημα στρέφονται προς τις φθηνότερες επιλογές που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, εγκαταλείποντας τα ακριβότερα πράσινα τιμολόγια.

dei_revma_metrites_art

39
0

Πράγματι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα κίτρινα τιμολόγια αυτήν τη στιγμή είναι τα φθηνότερα στην αγορά, με διαφορές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 20 ευρώ τον μήνα για ένα νοικοκυριό μεσαίας κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή ανταγωνιστικά εμφανίζονται και τα μπλε σταθερά τιμολόγια 6μηνης διάρκειας, τα οποία επιπλέον προσφέρουν στον καταναλωτή τη σταθερότητα ανεξάρτητα από τη διακύμανση των τιμών. 

Τώρα, ως προς τις διαθέσιμες λύσεις για τον Ιούλιο, τρεις εταιρείες, η Φυσικό Αέριο, η Protergia και ο Ήρων λανσάρισαν καινούρια κίτρινα τιμολόγια σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές: η Φυσικό Αέριο στα 7,7 λεπτά/KWh με πάγιο 6 ευρώ, η Protergia στα 9,1 λεπτά/KWh με πάγιο 5 ευρώ και ο ΗΡΩΝ στα 9,36 λεπτά/KWh με πάγιο 5 ευρώ. 

Έτσι, στα κίτρινα τιμολόγια για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, η μηνιαία χρέωση κυμαίνεται από 29,1 ευρώ έως 33 ευρώ. Η αντίστοιχη χρέωση στα πράσινα τιμολόγια, όπου η μεσοσταθμική χρέωση για τον Ιούλιο είναι στα 16,7 λεπτά/KWh με πάγιο 5 ευρώ, διαμορφώνεται στα 55 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στα πράσινα η χαμηλότερη χρέωση είναι στα 13,557 λεπτά/KWh (ΔΕΗ) και η ακριβότερη 20,52 λεπτά/KWh (ΖeniΘ).

Ανταγωνιστικά εμφανίζονται και τα σταθερά τιμολόγια 6μηνης διάρκειας στα οποία οι χρεώσεις ξεκινούν από τα 8,8 λεπτά/KWh και φτάνουν μέχρι τα 12,9 λεπτά/KWh με πάγια από τα 7 έως τα 9,9 ευρώ. Στα μπλε τιμολόγια το ίδιο νοικοκυριό με τις 300 κιλοβατώρες κατανάλωση θα πληρώσει (στο χαμηλότερο τιμολόγιο) 33 ευρώ, δηλαδή χρέωση αισθητά χαμηλότερη από τα πράσινα τιμολόγια. 

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι οι διαφορές που υπάρχουν στις τιμές δημιουργούν επαρκές κίνητρο για τους καταναλωτές ώστε να τολμήσουν την αλλαγή και να φύγουν από τα ακριβότερα πράσινα τιμολόγια και να κατευθυνθούν είτε στα πιο φθηνά κίτρινα είτε στα πιο σίγουρα μπλε τιμολόγια. 

πηγή: capital.gr


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία