BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Τα σενάρια για την νέα κυβέρνηση στη Γαλλία μετά τις εκλογές

Η ακροδεξιά προέλαση προς το Palait Bourbons, το μέγαρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ανεκόπη. Οι κάλπες έστειλαν στην τρίτη θέση τελικά, το απόλυτο φαβορί για την νίκη και στον χθεσινό δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών μετά τον θρίαμβο του 32,25% του πρώτου, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά.

-1x-1_18

21
0

Και έδωσαν μια μεγάλη-απρόσμενα- νίκη στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), τη συμμαχία που εσπευσμένα σχημάτισαν τα κόμματα της κεντροαριστεράς την επομένη των Ευρωεκλογών, με στόχο να φράξουν το δρόμο της ακροδεξιάς προς μια πλειοψηφία διακυβέρνησης της χώρας.

Στις 5.00 το πρωί το NFP συγκέντρωνε από 171-187 έδρες. Αφήνοντας πίσω του τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν, που με τη σειρά του συνετρίβη σε σχέση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, χάνοντας έως και 100 έδρες, όμως κατακτά από 152-163 έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση. Υποχωρώντας έτσι στη δεύτερη θέση, κόντρα ωστόσο στα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη και με διψήφιο αριθμό βουλευτών. Το RN κυμαινόταν από 134-152 έδρες, οι ανθεκτικοί Ρεπουμπλικάνοι (LR) από 63-68, ενώ 9-10 έδρες κατέληγαν σε άλλα μικρότερα κόμματα.

Πώς ήρθε η ανατροπή

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου τοπίου έπαιξαν η εκ νέου αύξηση της συμμετοχής, η μαζική καταψήφιση από τους νέους των υποψηφίων του RN και η στρατηγική των αποσύρσεων των υποψηφίων του NFP και του κεντρώου EN στις περιπτώσεις περιφερειών όπου υπήρχαν 3 ή και 4 υποψήφιοι στον β΄ γύρο, υπέρ εκείνου εκ των δυο σχηματισμών που είχε περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί στη μετωπική κόντρα του στην κάλπη με τον υποψήφιο του ακροδεξιού RN.

Τώρα όμως, ζητούνται πρωθυπουργός και κυβέρνηση. Η επόμενη κυβερνητική μέρα στη Γαλλία αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ο πρώτος κίνδυνος αποκρούστηκε. Ο δεύτερος όμως, είναι η χώρα να αποφύγει περαιτέρω πολιτικές περιπέτειες, καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι πολυπαραγοντική υπόθεση και ο κίνδυνος η χώρα να δοκιμαστεί από μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια ακόμα και από ακυβερνησία είναι αρκετά ισχυρός, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία και την ομαλή πορεία της Γαλλίας προς το μέλλον.

Ο Μακρόν

Ρυθμιστής των εξελίξεων είναι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Το αποτέλεσμα για τον ίδιο είναι απογοητευτικό, μια βαριά ήττα που επιβεβαιώνει πως το κέντρο στη Γαλλία ολοένα συρρικνώνεται. Από την άλλη όμως, βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο, δεν είναι ισοπεδωτικό όπως αναμενόταν, άρα δεν αποδυναμώνεται πλήρως η διαπραγματευτική του ισχύς στα παζάρια με τις ηγεσίες των κομμάτων που ακολουθούν.

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αποδεχθεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, την οποία ο επικεφαλής στις εκλογές του κεντρώου συνασπισμού θα του την υποβάλει σε λίγες ώρες επισκεπτόμενος προς τούτο τα Ηλύσια Πεδία. Την ώρα που θα υπάρχει και μια πρώτη αρκετά σαφής εικόνα από το άνοιγμα των αγορών και το πώς αντιμετωπίζουν το ναυάγιο των κυβερνητικών ονείρων της ακροδεξιάς στη Γαλλία, αλλά και τους κινδύνους πολιτικής ρευστότητας και αστάθειας.

πηγή: protothema.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία