BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη Κίνας το β’ τρίμηνο

Κατά 4,7% αναπτύχθηκε η οικονομία στην Κίνα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ανάπτυξη κατά 5,1%.

China_Economy_81970

5
0

Κατώτερες των εκτιμήσεων ήταν και οι λιανικές πωλήσεις του Ιουνίου, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με την πρόβλεψη 3,3%.

Η βιομηχανική παραγωγή, ωστόσο, ξεπέρασε τις προσδοκίες, και αυξήθηκε κατά 5,3% τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι, υψηλότερα από την εκτίμηση του Reuters για ανάπτυξη 5%.

Οι επενδύσεις σε αστικά πάγια στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 3,9%, ανταποκρινόμενες στις προσδοκίες. Οι επενδύσεις σε υποδομές και μεταποίηση επιβράδυναν τον ρυθμό ανάπτυξής τους σε ετήσια βάση τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν με τον ίδιο ρυθμό 10,1%.

Η Τρίτη Ολομέλεια στην Κίνα

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής δεν πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων. Η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου πολιτικής της Κίνας, η Τρίτη Ολομέλεια, ξεκινά τη Δευτέρα και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

«Πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να τονώσουμε την αγορά και να τονώσουμε την εσωτερική ώθηση», ανέφερε το γραφείο σε δελτίο τύπου.

Ζήτησε επίσης να καταβληθούν προσπάθειες για «εδραίωση και ενίσχυση της δυναμικής για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη και υγιής ανάπτυξη της οικονομίας».

Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις ήταν 5% τον Ιούνιο, αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε το γραφείο.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το αναμενόμενο 8,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή . Ωστόσο, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, χάνοντας τις προσδοκίες για ελαφρά ανάπτυξη.

Η παρέμβαση της κεντρικής Τράπεζας

Για εβδομάδες η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας – PBoC έχει εκφράσει ανησυχία για μια φούσκα που σχηματίζεται στην αγορά κρατικών ομολόγων της χώρας. Τώρα έχει μετακινηθεί από το να μιλάει για το πρόβλημα στο να οπλίζεται για την πρώτη άμεση παρέμβαση στην αγορά εδώ και δεκαετίες.

Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι είχε συνάψει συμφωνίες με πολλά ιδρύματα για να δανειστεί αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια γιουάν μακροχρόνιων ομολόγων που μπορεί να πουλήσει στην αγορά για να προσπαθήσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Η PBoC είπε ότι θα συνεχίσει να δανείζεται και να πουλά ομόλογα αορίστου χρόνου και χωρίς εξασφάλιση, αναφέρουν οι Financial Times.

Οι κινήσεις είναι το ισχυρότερο μήνυμα μέχρι στιγμής για την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να επιβραδύνει τη ροή του χρήματος σε κρατικά ομόλογα, γεγονός που έχει στείλει τις αποδόσεις σε ρεκόρ χαμηλών επιπέδων. Η κεντρική τράπεζα φοβάται ότι οι πρόθυμοι αγοραστές, όπως οι περιφερειακές τράπεζες, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα εάν οι αποδόσεις ανακάμψουν απότομα και πέσει η αξία των συμμετοχών τους, δημιουργώντας την πιθανότητα κρίσης παρόμοιας με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank πέρυσι.

πηγή: ot.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία