BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Επιπτώσεις στις αγορές έφερε η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναντ Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα στην προεκλογική μάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο να φαίνεται ότι δεν βγαίνει απλώς αλώβητος από αυτό το περιστατικό, αλλά και ενδυναμωμένος.

2024-07-14T003343Z_1915397062_RC2MU8A776NC_RTRMADP_5_USA-ELECTION-TRUMP

38
0

Οι εκτιμήσεις αυτές εισάγουν ένα εντελώς νέο πεδίο πολιτικής αβεβαιότητας στις αγορές, το οποίο αποτυπώνεται ήδη στις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδας: τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών ομολόγων διολισθαίνουν και το δολάριο ενισχύεται ελαφρώς τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν η επίθεση στον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε τη νίκη του πιο πιθανή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η αργία στην Ιαπωνία περιορίζει τις συναλλαγές στις ασιατικές αγορές.

Οι εκτιμήσεις από την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

Εάν η απόπειρα δώσει ενισχύσει τελικά τις εκλογικές ελπίδες του Τραμπ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι λεγόμενες «συναλλαγές νίκης Τραμπ» θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ισχυρότερο δολάριο και μια πιο απότομη καμπύλη απόδοσης του αμερικανικού ομολόγου. Το Bitcoin σημείωσε άνοδο 4% στα 60.000 δολάρια νωρίς τη Δευτέρα.

Ακόμη και πριν από τα γεγονότα του Σαββάτου, πάντως, δεν υπήρχε έλλειψη καταλυτών για τους επενδυτές στην Ασία, από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μέχρι την ύποπτη ιαπωνική παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος κι έναν κατακλυσμό οικονομικών δεδομένων από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου.

Οι προσδοκίες για τη Fed

Ο εκπληκτικά ήπιος πληθωρισμός των ΗΠΑ της περασμένης εβδομάδας μπορεί να κρατήσει τον «κίνδυνο» αναμμένο εάν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, τα σιωπηρά επιτόκια και το δολάριο χαλαρώσουν. Οι έμποροι επιτοκίων αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης φέτος, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές έτειναν να αντιδρούν στην προοπτική μιας νίκης του Τραμπ πιέζοντας τις αποδόσεις του Δημοσίου υψηλότερα, εν μέρει με την υπόθεση ότι οι οικονομικές του πολιτικές θα πρόσθεταν στον πληθωρισμό και το χρέος.

Οι προτάσεις για επιβολή δασμών στις εισαγωγές θα ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα, ενώ παράλληλα θα εξαντλήσουν τη δύναμη των καταναλωτών. Εν τω μεταξύ, οι περιορισμοί στη μετανάστευση θα μπορούσαν να σφίξουν την αγορά εργασίας και να ασκήσουν ανοδική πίεση στους μισθούς.

«Η συνάρτηση αντίδρασης της αγοράς σε μια προεδρία Τραμπ χαρακτηρίστηκε από ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και μια απότομη κλίση της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων, επομένως θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε κάποιες από αυτές την ερχόμενη εβδομάδα, εάν οι πιθανότητες εκλογής του εκτιμηθεί ότι έχουν βελτιωθεί περαιτέρω μετά από αυτό το περιστατικό» σχολιάζει στο Reuters, ο Rong Ren Goh, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Eastspring Investments στη Σιγκαπούρη.

Ο κινεζικός δράκος

Το αρνητικό ποδαρικό για την εβδομάδα, με μια σειρά από απογοητευτικά στοιχεία έγινε στην Κίνα, όπου μια φορά στα πέντε χρόνια πραγματοποιείται συγκέντρωση κορυφαίων αξιωματούχων από τις 15 έως τις 18 Ιουλίου.

Η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήταν 4,7% υψηλότερη από πέρυσι, έναντι προβλέψεων για 5,1%, και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ήταν υποτονική 2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι προσδοκιών 3,3%, διατηρώντας πίεση στο Πεκίνο να να λάβει μέτρα στήριξης.

Οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών.
Το γουάν ήταν υπό πίεση στα 7,2608 ανά δολάριο και οι μετοχές της ηπειρωτικής χώρας κινούνται πτωτικά.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δημοσιεύσουν στοιχεία σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή, τις εκκινήσεις κατοικιών και τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας.

Οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα 94% η Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, από 72% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 3,75%, εν όψει μιας άλλης μείωσης που φαίνεται πιθανόν τον Σεπτέμβριο.

Μεταξύ των εταιρειών που αναφέρουν κέρδη αυτή την εβδομάδα είναι οι Goldman Sachs, BlackRock, Bank of America, Morgan Stanley, Netflix και Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Στις αγορές βασικών εμπορευμάτων, ο χρυσός διατηρήθηκε στα 2.408 δολάρια η ουγγιά, λίγο πιο μακριά από το ανώτατο όριο της περασμένης εβδομάδας των 2.424 δολαρίων.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν, έχοντας υποχωρήσει την Παρασκευή εν μέσω ενδείξεων προόδου για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς .

Το Brent κέρδισε 8 σεντς στα 85,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 8 σεντς στα 82,29 δολάρια το βαρέλι.

Τι δείχνει η ιστορία

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πολλά αντίστοιχα περιστατικά στην ιστορία τους. Όταν ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν πυροβολήθηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες, το χρηματιστήριο βυθίστηκε πριν κλείσει νωρίς. Την επόμενη ημέρα, στις 31 Μαρτίου 1981, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο άνω του 1% και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν κατά 9 μονάδες βάσης στο 13,13%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Από μνήμης, ο Ρίγκαν ανέβηκε 22 μονάδες στις δημοσκοπήσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας του.» λέει στο Reuters o Νικ Φέρες επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής στο Vantage Point Asset Management, στην Σιγκαπούρη. «Ο Τραμπ ήταν πάντα πιο «υποστηρικτής της αγοράς» -το βασικό ζήτημα που εξετάζουμε είναι αν η δημοσιονομική πολιτική παραμένει ανεύθυνα χαλαρή και οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για τον (ανανεωμένο) πληθωρισμό και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων».

πηγή: ot.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία