BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Μηνύματα για μειώσεις από στελέχη της Fed αναζητούν οι αγορές

Την αυλαία μια εβδομάδας, η οποία αναμένεται πλούσια σε τοποθετήσεις στελεχών της Federal Reserve, ανοίγει σήμερα Δευτέρα ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης, Τζερόμ Πάουελ. Ο Πάουελ αναμένεται να μιλήσει σήμερα στο Economic Club της Ουάσιγκτον, και οι αγορές θα αναζητήσουν σημάδια στην ομιλία του, αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια.

Screenshot-2022-03-08-at-10_55_38-AM

10
0

Η Fed συνεδριάζει στις 30-31 Ιουλίου, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της κεντρικής τράπεζας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να σχολιάσουν τη νομισματική πολιτική από αυτό το Σάββατο, 20 Ιουλίου, μέχρι την Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση.

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του 2% και τις ανησυχίες να αυξάνονται αναφορικά με το πόσο καιρό μπορεί η αγορά εργασίας να παραμείνει ισχυρή με το πόδι της Fed στο οικονομικό φρένο, οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τελευταίες ημέρες είτε για να επισημάνουν ότι επίκεινται μειώσεις επιτοκίων, είτε για να εξηγήσουν γιατί τα πρόσφατα δεδομένα εξακολουθούν να μην δικαιολογούν μια στροφή προς ευκολότερη νομισματική πολιτική.

Ισχυρό μήνυμα για τα επιτόκια

«Αναμένουμε ένα ισχυρό μήνυμα τον Ιούλιο ότι οι περικοπές θα ξεκινήσουν σε μια επερχόμενη συνεδρίαση», πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμενόταν, έγραψαν οι αναλυτές της Citi την Παρασκευή, μια ημέρα αφότου ο ασθενής πληθωρισμός του Ιουνίου ώθησε τους επενδυτές να ενισχύσουν την εκτιμώμενη πιθανότητα περικοπής του Σεπτεμβρίου σε πάνω από 90%, σύμφωνα με στοιχεία του FedWatch του Ομίλου CME.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αναμένεται στην προσεχή συνάντηση να μειώσουν το επιτόκιο αναφοράς από το εύρος 5,25% σε 5,5%.

Ωστόσο, οι πρόσφατες αδύναμες αναφορές για τον πληθωρισμό μπορεί να τους οδηγήσουν να αλλάξουν τη δήλωση πολιτικής τους με τρόπο που να επισημαίνει μια πιθανή μείωση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο και τα σχόλια αυτής της εβδομάδας θα αναλυθούν για να δούμε πώς τα τελευταία δεδομένα έχουν διαμορφώσει τις απόψεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε τον Ιούνιο, αφού παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο, ενώ μια έκθεση της Παρασκευής για τις τιμές χονδρικής έδειξε ότι οι πιέσεις στις τιμές επιβραδύνονται σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Μπαράζ δηλώσεων

Ο Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της Fed λένε ότι θέλουν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια πριν ο πληθωρισμός φτάσει στην πραγματικότητα στο 2%, καθώς ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής χρειάζεται χρόνο για να φτάσει στην οικονομία. Η υπερβολική αναμονή, φοβούνται, ότι θα μπορούσε να κρατήσει τα επιτόκια πολύ υψηλά και να επιβραδύνει τα πράγματα περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Μεταξύ των αξιωματούχων της Fed αυτής της εβδομάδας, η Adriana Kugler κάνει δηλώσεις το απόγευμα της Τρίτης, ενώ ο Chris Waller έχει προγραμματισμένη εκδήλωση την Τετάρτη το πρωί και ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams έχει μια εμφάνιση στο εξωτερικό την Παρασκευή. Ο Πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν, μιλάει επίσης την Τετάρτη το πρωί.

Οι δηλώσεις του Waller σε εκδήλωση της Fed του Κάνσας Σίτι θα μπορούσαν να είναι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο ίδιος θεωρείται εκ των πλέον επιθετικών γερακιών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

πηγή: ot.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία