BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Κίνα και Fed έριξαν κάτω από 85 δολάρια την τιμή του αργού πετρελαίου

Πτωτικά κινείται την Τρίτη το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας που συρρικνώνει τη ζήτηση επισκιάζουν την αισιοδοξία των αγορών για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve τον Σεπτέμβριο.

23245rgenn-2048x1365_2

9
0

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν 21 σεντς, ή 0,25%, στα 84,64 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 25 σεντς, ή 0,31%, στα 81,66 δολάρια.

Ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς IG, Yeap Jun Rong ανέφερε στο Reuters, ότι η ασθενέστερη πορεία των κινεζικών οικονομικών δεδομένων «δημιουργεί ορισμένες αμφιβολίες για το εάν οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές της κινεζικής ζήτησης πετρελαίου».

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε 4,7% τον Απρίλιο-Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έναντι πρόβλεψης για 5,1%, φρενάροντας από το 5,3% του προηγούμενου τριμήνου.

Πετρέλαιο και επιτόκια

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι τρεις μετρήσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους «ενισχύουν κάπως την εμπιστοσύνη» ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών επιστρέφει στον στόχο της κεντρικής τράπεζας με βιώσιμο τρόπο. Παράγοντες της αγοράς ερμηνεύουν τις δηλώσεις του ως ένδειξη, ότι η μείωση των επιτοκίων μπορεί να μην είναι μακριά.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση πετρελαίου.

Τα βασικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να δείχνουν σημάδια ομαλοποίησης, κάτι που θα μπορούσε να επιταχύνει την απόφαση της Fed για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με περικοπές πιθανές τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς OANDA Kelvin Wong σε σημείωμα πελατών.

Εν τω μεταξύ,  ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι ισορροπημένη το δεύτερο εξάμηνο του έτους και στη συνέχεια λόγω μιας συμφωνίας παραγωγής μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, γνωστών συλλογικά ως OPEC+.

πηγή: ot.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία