BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Καταρρέουν τα ηλεκτρικά δίκτυα διεθνώς λόγω της κλιματικής κρίσης

Από την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, μέχρι το Χιούστον του Τέξας τα δίκτυα ηλεκτροδότησης καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Κάτω από τον καυτό ήλιο της Αδριατικής, η ζωή σχεδόν σταμάτησε στην Ποντγκόριτσα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι λόγω της ξαφνικής διακοπής ρεύματος. Αυτοκίνητα και λεωφορεία κόλλησαν στην κίνηση καθώς τα φανάρια έσβησαν, το Διαδίκτυο κατέρρευσε και οι συναγερμοί ασφαλείας ηχούσαν ανεξέλεγκτα.

electricity5_151

31
0

Ο κίνδυνος μπλακ άουτ αυξάνεται όμως σε όλο τον κόσμο. Τα θερμότερα καλοκαίρια σημαίνουν αύξηση της ζήτησης για ψύξη, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν χαλάρωση των καλωδίων και αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Οι αναβαθμίσεις στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας δεν συμβαδίζουν, παρότι οι προσπάθειες για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων καθιστούν τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας πιο κρίσιμη. Το μπλακ άουτ στο Μαυροβούνιο στο τέλος Ιουνίου έθεσε εκτός λειτουργίας τα δίκτυα σε γειτονικές χώρες και προκάλεσε όλεθρο σε νοικοκυριά, νοσοκομεία και μπαρ, σε ένα σκηνικό που επαναλαμβάνεται σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια νοικοκυριά στο Χιούστον υπέστησαν μπλακ άουτ την περασμένη εβδομάδα μετά τον τυφώνα «Μπέριλ» και έμειναν χωρίς κλιματισμό στον καύσωνα που ακολούθησε. Οι διακοπές ρεύματος που έπληξαν αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες οικονομίες, από τον Ισημερινό μέχρι την Ινδία, τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν προάγγελο των επερχόμενων διαταραχών.

Η κλιματική κρίση εκθέτει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης σε πλημμύρες που καταστρέφουν τους πυλώνες μεταφοράς, ξηρασίες που εξανεμίζουν τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων και σε αύξηση της ζήτησης για ψύξη στους καύσωνες. «Ολο το σύστημα ηλεκτροδότησης κατασκευάστηκε και σχεδιάστηκε σε μια κλιματική εποχή και τώρα καλείται να λειτουργήσει σε μια διαφορετική κλιματική εποχή», εξηγεί ο Μάικλ Βέμπερ, καθηγητής Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν.

Τα ασταθή δίκτυα δημιουργούν αστάθεια για τις επιχειρήσεις, επηρεάζουν την πολιτική και απειλούν ζωές. Η επέκταση του δικτύου θα κοστίσει περίπου 24,1 τρισ. δολάρια για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων μέχρι το 2050, ξεπερνώντας τις επενδύσεις που απαιτούνται σε δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg. Λόγω των τεράστιων εκτάσεών τους και της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας, οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους λογαριασμούς, αλλά καμία χώρα δεν εξαιρείται.

Αυξάνεται ο κίνδυνος μπλακ άουτ σε όλο τον κόσμο, καθυστερούν οι αναβαθμίσεις των υποδομών.

Τα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής επεκτείνονται και πέρα από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, σε χώρες όπως το πλούσιο σε ενέργεια Μεξικό και το Κουβέιτ, αλλά και σε εισαγωγείς όπως η Αλβανία. «Καθώς οι θερμοκρασίες και η ζήτηση για κλιματισμό αυξάνονται, το δίκτυο δέχεται μεγαλύτερη πίεση. Εχουμε ήδη δει αύξηση στην καλοκαιρινή ζήτηση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, καθώς και στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Φελίσια Αμινοφ, αναλύτρια της BNEF.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη διανομή ενέργειας με πολλούς τρόπους. Η ακραία ζέστη αυξάνει τη ζήτηση για ψύξη, ενώ μειώνει την απόδοση των ηλιακών συλλεκτών περιορίζοντας την παροχή. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση των γραμμών και υπερθέρμανση των μετασχηματιστών, οδηγώντας σε βλάβη του εξοπλισμού και αυξάνοντας τους κινδύνους πυρκαγιών.

Στο Μεξικό, οι διακοπές ρεύματος έχουν γίνει πιο συνηθισμένες καθώς τα καλοκαίρια γίνονται πιο ζεστά και ξηρά, και η άνθηση της οικονομίας ωθεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στο χείλος του γκρεμού. Και στις ΗΠΑ, ωστόσο, οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων αγωνίζονται να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποκαλύπτουν μεγάλα προβλήματα σε ένα παλιό σύστημα παροχής ενέργειας.

Σε χώρες που είχαν ήδη φτωχά συστήματα, η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τα προβλήματα. Μια υποθαλάσσια σύνδεση αξίας 1,3 δισ. δολαρίων άνοιξε μεταξύ Ιταλίας και Μαυροβουνίου το 2019, αλλά η χωρητικότητά της θεωρείται ήδη ανεπαρκής. Το υπάρχον δίκτυο δεν μπόρεσε να αποτρέψει ένα μεγάλο μπλακ άουτ σε τέσσερις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και μεγάλου μέρους των κροατικών ακτών τον Ιούνιο, επηρεάζοντας 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

πηγή: kathimerini.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία