BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Τηλεφωνήματα φον ντερ Λάιεν για τις θέσεις των Επιτρόπων από Δευτέρα

Σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται η Ελλάδα στο παζάρι για την κατανομή των χαρτοφυλακίων των Επιτρόπων μετά την άνετη επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν, με δεδομένο τον ρόλο που έπαιξε στην επανεκλογή της ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, ήταν οι δύο ηγέτες που υπέγραψαν την υποψηφιότητα της στο ΕΛΚ και ανέλαβαν να διαπραγματευτούν με τους ηγέτες των άλλων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα ανώτατα αξιώματα.

http___com_ft_imagepublish_upp-prod-eu_s3_amazonaws

11
0

Η Ελλάδα, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, θα διεκδικήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα στοχεύει μεν στο χαρτοφυλάκιο της Ανταγωνιστικότητας, πλην όμως αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αφού κατά κανόνα το αναλαμβάνουν μεγάλες χώρες. Το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, ενδιαφέρει επίσης πολύ τη χώρα μας με δεδομένο ότι αφορά σε μεγάλο βαθμό τους γείτονές μας, ενώ εκείνο της Γεωργίας λόγω της αναδιάρθρωσης της ΚΑΠ είναι εξίσου σημαντικό, αλλά δεν φαίνεται να βρίσκεται πλέον στη συζήτηση. 

Σε επίπεδο προσώπων, το όνομα που εξακολουθεί να παίζει είναι εκείνο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Στα συν του κ.Τζιτζικώστα περιλαμβάνεται και η ευρωπαϊκή του εμπειρία, στο τιμόνι του τρίτου σημαντικού ευρωπαϊκού οργάνου, της Επιτροπής των Περιφερειών- ήταν ο πρώτος Ελληνας που βρέθηκε στην κορυφή ενός τέτοιου οργάνου.
Στην όποια περίπτωση, το παζάρι για τα χαρτοφυλάκια και τα τηλεφωνήματα από την κυρία φον ντερ Λάιεν στους πρωθυπουργούς αναμένεται να αρχίσουν από τη Δευτέρα και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει δύο ονόματα υποψηφίων επιτρόπων από κάθε χώρα, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. 

Η ίδια η κυρία φον ντερ Λάιεν πάντως, αναδεικνύεται σε μια από τις ισχυρότερες προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει αποτελεσμάτων, αλλά όχι μόνο.

Τα πέντε προηγούμενα της προεδρίας της Γερμανίδας πολιτικού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως κομβικά για την πορεία της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκε αντιμέτωπη με σειρά προβλημάτων τα οποία προσπάθησε να αντιμετωπίσει, από κοινού με τα κράτη - μέλη, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αρμοδιότητες της Επιτροπής σταματούσαν εκεί ακριβώς που ξεκινούσαν τα προβλήματα. Πανδημία της Covid-19. Ταμείο Ανάκαμψης. Κοινό ευρωπαϊκό χρέος. Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενεργειακή κρίση. Υβριδικές απειλές στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ με μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική και τελικά πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Και όμως η Γερμανίδα πολιτικός που εμφανίστηκε σχεδόν από το πουθενά το 2019, καθώς αποτελούσε ουσιαστικό τον «λαγό» που έβγαλε από το καπέλο του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατάφερε το φαινομενικά ακατόρθωτο.

Επανεξελέγη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 401 θετικές ψήφους, 284 κατά και 55 αποχές. Ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το 1999 ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είχε εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 392 ψήφους υπέρ και 72 κατά. Εξαιρετικό ποσοστό, όμως είχε προηγηθεί η καταστροφική Κομισιόν του Ζακ Σαντέρ. Το 2004 η Ο Ζοζέ Μπαρόζο εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν με 413 ψήφους υπέρ και 251 κατά και πέντε χρόνια αργότερα, το 2009, επανεξελέγη με 382 ψήφους υπέρ και 219 κατά. Και ακολουθεί το 2014 ο… «οδοστρωτήρας» Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ που εξελέγη με 422 ψήφους υπέρ και 250 κατά.

πηγή: protothema.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία