BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Θετικά τα αποτελέσματα κερδοφορίας α’ εξαμήνου για τις τράπεζες Ελλάδας

Ακόμη ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων που θέτει τις βάσεις για μία πιθανή ανοδική αναθεώρηση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας ετοιμάζονται να ανακοινώσουν για το β’ τρίμηνο του 2024 οι τράπεζες, διανύοντας ένα 10ήμερο γεμάτο μόνο από θετικές ειδήσεις. Τα "αποκαλυπτήρια" των επιδόσεών τους για το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, άλλωστε, συμπίπτουν χρονικά με την εκκίνηση - μετά από 16 χρόνια - της διανομής μερισμάτων προς τους μετόχους τους, η έγκριση των οποίων "περνάει" αυτό το διάστημα από τις γενικές τους συνελεύσεις.

mediadefaultimagestrapeza-ellados-800x533

24
0

Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο της γ.σ. που έδωσε χθες, Τρίτη, το "πράσινο φως" για τη διανομή μερίσματος, ύψους 342 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε πως τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου της τράπεζας θα είναι πολύ ισχυρά, εκτιμώντας πως συνολικά το 2024 θα κλείσει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους. "Τα ετήσια αποτελέσματα, δηλαδή, θα είναι πάρα πολύ καλά", υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Την άποψη αυτή φαίνεται πως ενστερνίζεται και η αγορά, με τους αναλυτές να αναμένουν από τις διοικήσεις και των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών να προχωρήσουν σε ανοδική αναθεώρηση του guidance για τα κέρδη του 2024, όπως έπραξε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Τα δεδομένα, άλλωστε, συνηγορούν υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.

Πιο αναλυτικά:

Η πιστωτική επέκταση του β’ τριμήνου του 2024 εκτιμάται πως θα είναι ισχυρή, με αποτέλεσμα το συνολικό πρόσημο για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους να κάτι παραπάνω από θετικό. "Καταλύτης" για ακόμη μία φορά θα αποτελέσουν τα επιχειρηματικά δάνεια, με τις τράπεζες να ανεβάζουν ρυθμούς και στο σκέλος που αφορά στις χορηγήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Με βάση τα business plans που, όμως, τελούν υπό αναθεώρηση (σ.σ. με εξαίρεση αυτό της Τράπεζας Πειραιώς) οι ετήσιοι στόχοι πιστωτικής επέκτασης προσδιορίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ για την Eurobank 1,4 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 1,7 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και δύο δισ. ευρώ για την Alpha Bank. 

Τα έσοδα από τόκους θα είναι εξίσου ισχυρά και στο β’ τρίμηνο του 2024, δεδομένου ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν. Στην πρόσφατη συνεδρίασή της, άλλωστε, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, παραπέμποντας για νεώτερα τον προσεχή Σεπτέμβριο. "Η Eurobank είχε προβλέψει στο business plan της τρεις μειώσεις επιτοκίων – με τη μία εξ αυτών να έχει ήδη πραγματοποιηθεί – γεγονός που σημαίνει ότι έχει ήδη λάβει υπόψη τη σχετική επίδραση στα έσοδά της", σχολίασε σχετικά ο CEO της Eurobank, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στην πρόσφατη αναθεώρηση των στόχων της βασίστηκε σε εκτίμηση για μέσο Euribor 3 μηνών στο 3,6% για το 2024 έναντι 3,8% προηγουμένως, με την εκτίμηση ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί σε 3,25% στο τέλος του 2024 έναντι 3,75% προηγουμένως. Την ίδια στιγμή, όπως παρατηρούν αναλυτές στο Capital.gr, οι προθεσμιακές καταθέσεις δεν έχουν αυξηθεί ως ποσοστό, ενώ το όποιο επιπλέον κόστος προκύπτει από τυχόν ανατιμολογήσεις καταθέσεων που λήγουν δεν είναι αρκετό να επηρεάσει σημαντικά τα επίμαχα έσοδα. 

Ενισχυμένα θα είναι το β’ τρίμηνο του 2024 και τα έσοδα από προμήθειες, με τις τράπεζες να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση το προσεχές διάστημα στους τομείς διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Το στίγμα αυτών των προθέσεων έδωσε ο κ. Καραβίας, τονίζοντας στη χθεσινή γ.σ. ότι στόχος της τράπεζας είναι ο διπλασιασμός, εντός των επομένων ετών, των υπό διαχείριση κεφαλαίων που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 12 δισ. ευρώ. 

Όσον αφορά στα "κόκκινα" δάνεια, ο σχηματισμός υπήρξε για ακόμη ένα τρίμηνο αρνητικός, με τις τράπεζες να σχηματίζουν μεν, λιγότερες προβλέψεις, να συνεχίζουν δε, να είναι alert, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός. Ερωτηθείς για την επίδραση της ακρίβειας στα δανειακά χαρτοφυλάκια της Eurobank ο επικεφαλής της ανέφερε πως το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που έλαβε την πρωτοβουλία να στηρίξει τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, "παγώνοντας" τα επιτόκια, πετυχαίνοντας έτσι, η ποιότητα του ενεργητικού να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. "Και το 2023, όπου ήταν μία χρονιά έντονων πληθωριστικών πιέσεων και το α’ εξάμηνο του 2024 δεν έχουμε δει καμία επιδείνωση της ποιότητας χαρτοφυλακίου.

Οι δείκτες κινούνται σε σχέση με τα προβλεπόμενα επίπεδα σε πλήρη αρμονία", ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, η πρόθεση της κυβέρνησης να αιτηθεί στη DGComp την αύξηση κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ του ποσού των εγγυήσεων του "Ηρακλή ΙΙΙ" θα βοηθήσει τις συστημικές τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω το "κόκκινο" χαρτοφυλάκιό τους. Ήδη η Alpha Bank έχει προκρίνει την τιτλοποίηση – έναντι της πώλησης – του project Gaia, με στεγαστικά δάνεια, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

πηγή: capital.gr
 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία