BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Ανοδικά το πετρέλαιο με στραμμένα βλέμματα σε ΗΠΑ και Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά , καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αποτιμούν την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, ενώ η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή παίζει κι αυτή τον ρόλο της.

1689698114970_oil-aerio

13
0

Το προθεσμιακό συμβόλαιο για το αργό πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας διαμορφώθηκε τελευταία κατά 0,09 δολάρια υψηλότερα στα 82,49 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο WTI σημείωσε άνοδο κατά 0,01 δολάρια στα 78,41 δολάρια/βαρέλι. Το Brent σημείωσε χαμηλό έξι εβδομάδων στα 81,60 δολ/bbl χθες.

Το αμερικανικό «πολιτικό σκηνικό» βάρυνε τις τιμές του πετρελαίου «καθώς οι αγορές εξετάζουν τι θα σήμαινε η επιστροφή Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο», δήλωσε η τράπεζα ANZ της Αυστραλίας, μετά την παραίτηση του 81χρονου Μπάιντεν από το χρίσμα των Δημοκρατικών αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από μια παραπαίουσα προεκλογική εκστρατεία.

Στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ ενθάρρυνε το Big Oil να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο πετρέλαιο και οι αναλυτές έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι η ενίσχυση θα συνεχίσει και στη δεύτερη θητεία του.

Ενίσχυση του Τραμπ

«Οποιαδήποτε άρση των πολιτικών ενεργειακής μετάβασης που εισήγαγε ο Μπάιντεν θα ενίσχυε μεσοπρόθεσμα τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε η ANZ.

«Η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει κάποια εμπόδια το τελευταίο διάστημα, γεγονός που συνέβαλε στη διολίσθηση των τιμών», δήλωσε στο Montel ο Tim Waterer, επικεφαλής αναλυτής της KCM.

«Το αμερικανικό δολάριο αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που δεν έκανε καλό στην τιμή του πετρελαίου. Ενώ η συζήτηση για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έχει επίσης αφαιρέσει κάποιο ασφάλιστρο κινδύνου από την τιμή», πρόσθεσε, με αναφορές ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του ισραηλινο-παλαιστινιακού πολέμου θα μπορούσαν να λάβουν χώρα αυτή την εβδομάδα.

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είχε επίσης θολώσει τη μελλοντική ζήτηση πετρελαίου, δήλωσαν οι αναλυτές, με το Πεκίνο να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

«Οι ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου παραμένουν, λόγω των αδύναμων κινεζικών οικονομικών στοιχείων, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό αντισταθμίζεται από τη δύναμη αλλού και η ζήτηση είναι γενικά υγιής», δήλωσε ο Giovanni Stanuovo, στρατηγικός αναλυτής της UBS, σε report του.

Για τον OPEC και τα επιτόκια

Οι χαμηλότερες εξαγωγές αργού της OPEC+ θα πρέπει να βοηθήσουν στη σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου και να ανεβάσουν τις τιμές στα 90 δολάρια/βαρέλι τις επόμενες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, η προοπτική μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να «ανυψώσει τις προοπτικές της ζήτησης», με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, δήλωσε ο Waterer.

«Αναμένω ότι θα δούμε τις αγορές ενέργειας να αντιδρούν σε αυτά τα δεδομένα, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων.

«Οι χαλαρότερες συνθήκες νομισματικής πολιτικής τείνουν γενικά να ωφελούν τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας», πρόσθεσε.

πηγή: worldenergynews.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία