BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Η αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου

Ανοδικά κινείται τη Δευτέρα το πετρέλαιο, με τις τιμές να αντισταθμίζουν τις σημαντικές απώλειες της περασμένης εβδομάδας, λόγω των φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν.

petrelaio_new_xr_3

14
1

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent ενισχύονται κατά 0,3%, στα 81,33 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώνονται στα 77,25 δολ/βαρέλι, ενισχυμένα κατά 0,1%.

Την περασμένη εβδομάδα, το Brent έχασε 1,8% ενώ το WTI υποχώρησε 3,7% λόγω της πτώσης της κινεζικής ζήτησης και των ελπίδων για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Αναστροφή της τάσης στο πετρέλαιο

Την Κυριακή, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποφασίσει για τον «τρόπο και το χρονοδιάγραμμα» μιας απάντησης στην πυραυλική επίθεση του Σαββάτου στα Υψίπεδα του Γκολάν που σκότωσε 12 εφήβους και παιδιά.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση, την πιο θανατηφόρα στο Ισραήλ ή σε εδάφη που προσαρτήθηκαν από το Ισραήλ από τότε που η επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Αυτή η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί σε πολλά μέτωπα και κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στο νότιο Λίβανο την Κυριακή.

«Οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ενισχύουν τις τιμές στην αγορά, αλλά τα κέρδη περιορίστηκαν από τις παρατεταμένες ανησυχίες για αποδυνάμωση της ζήτησης στην Κίνα», δήλωσε ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσαν εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενισχύοντας τον μηνιαίο αριθμό κατά το μέγιστο από τον Νοέμβριο του 2022, ανέφερε σε έκθεσή της η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes.

Το βλέμμα σε Fed και ΟΠΕΚ

Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζει αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη, αλλά και το ΟΠΕΚ+ μία ημέρα αργότερα.

πηγή: ot.gr

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία