BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Αναμονή για ανακοίνωση νέου επιτρόπου και γραμματέων υπουργείων

Τη λύση δύο…πολιτικών γρίφων σηματοδοτεί η επιστροφή του πρωθυπουργού από το Παρίσι, όπου μετέβη για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Εν αναμονή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και των μηνυμάτων που θα εκπέμψει προς τους στενούς συνεργάτες του όσον αφορά στη συνεχή εξέλιξη του κυβερνητικού έργου, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

unnamed-5_5

49
0

Τα βλέμματα, ωστόσο, είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις για το όνομα του επόμενου Έλληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στον ανασχηματισμό στις θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο δρόμο προς το πολιτικό και οικονομικό ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τα χαρτοφυλάκια και το…φαβορί

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, οι ανακοινώσεις της Αθήνας για τον επόμενο επίτροπο στην Κομισιόν θα πραγματοποιηθούν πριν τις ανακοινώσεις της κ. Φον Ντερ Λάιεν για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η χώρα μας. "Το προνόμιο της επιλογής επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο", ανέφερε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα σενάρια πέριξ του νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο κ. Μητσοτάκης, κεντρικός διαπραγματευτής από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις επιλογές στις ηγετικές θέσεις των Βρυξελλών, δεν έχει κρύψει την επιθυμία του για ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά:

  • Tην πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στο επίπεδο της οικονομίας.
  • Τη στρατηγική θέση της χώρας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Ενέργεια, διεύρυνση, ανταγωνιστικότητα, αλλά και άμυνα βρίσκονται μεταξύ των χαρτοφυλακίων που διεκδικεί η Αθήνα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο νέος τομέας για τη στέγαση, που…κουμπώνει με μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά στην κοινωνική ατζέντα του επόμενου διαστήματος. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έχει ερωτηθεί σχετικά με το πιθανό ενδιαφέρον της Αθήνας για τη θέση του επιτρόπου για τη Μεσόγειο. "Υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται σε αυτά που θέλουμε. Πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε επίτροπο για τη Μεσόγειο. Εκτιμώ ότι τελικά τη θέση θα καταλάβει εκπρόσωπος χώρας της Μεσογείου. Δε δηλώνω προτίμηση, γιατί υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν πολύ και στην τελική πρόκειται για μία απόφαση που θα λάβει η πρόεδρος της Κομισιόν", έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός, χωρίς να…κλείνει και το συγκεκριμένο παράθυρο.

Οι γενικοί γραμματείς

Εντός της εβδομάδας (κατά πολλούς ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες) θα λυθεί η εκκρεμότητα όσον αφορά στις αλλαγές που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου στις θέσεις των γενικών γραμματέων. Οι σχετικές εισηγήσεις όσον αφορά στις κινήσεις που θα ακολουθήσουν βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και ημέρες στο πρωθυπουργικό γραφείο, μετά τη…χαρτογράφηση που έχουν πραγματοποιήσει τρεις από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης και ο Θανάσης Νέζης. Ο ευρύς, κατά τα φαινόμενα, ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς αποτελεί συνέχεια των σχετικών αναφορών του πρωθυπουργού προς τα μέλη της "γαλάζιας" κοινοβουλευτικής ομάδας, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του οργάνου. Η…τριανδρία Σκέρτσου, Μυλωνάκη, Νέζη έχει καταγράψει αποδόσεις και απόψεις υπουργών, ενώ κεντρικό κριτήριο των επιλογών είναι το "ποια ή ποιος μπορεί να παράξει αποτέλεσμα" σε μία…κρίσιμη στροφή για το σύνολο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ικανός αριθμός από τους 63 γενικούς γραμματείς αναμένεται ότι θα αλλάξει, με το εύρος του ανασχηματισμού να αποτελεί μία πολυπαραγοντική εξίσωση. Κι αυτό, γιατί εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις τελικές προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, τη γνώμη των μελών του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και τις τυχόν…καραμπόλες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Δεδομένη, πάντως, πρέπει να θεωρείται στη νέα δομή της ομάδας των γενικών γραμματέων. Στο πλαίσιο αυτό, ακούγονται έντονα τα ονόματα του Γιάννη Μελά, του Σάββα Χιονίδη, του Χριστόφορου Μπουτσικάκη και του πρώην εκπροσώπου Τύπου της κυβερνητικής παράταξης, Τάσου Γαϊτάνη, ο οποίος φαίνεται να προορίζεται για τη θέση του γενικού γραμματέα Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, στο…τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το όνομα του πρώην περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, ενώ για τη θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείου Υγείας φαίνεται να προορίζεται ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Γιώργος Παπαδημητρίου. Στο κομβικό υπουργείο Εσωτερικών, ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου, ενώ αλλαγές αναμένεται ότι θα προκύψουν στα υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Ναυτιλίας, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία