BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Έντονες οι διακυμάνσεις στην παγκόσμια τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του αργού Brent, που πριν από μία εβδομάδα ήταν στα 81 δολάρια το βαρέλι, έχουν πέσει στα 73 δολάρια, με την πτώση να αποδίδεται κυρίως σε αδύναμα οικονομικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην εξομάλυνση της κρίσης εφοδιασμού στη Λιβύη, η οποία είχε μειώσει την παραγωγή της.

oil-pumps-work-rhythmically-against-backdrop-dusky-sky_0

26
0

Αυτή η κατάσταση φέρνει τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), Χάιταμ αλ-Γκάις, αντιμέτωπο με σοβαρές προκλήσεις. Ο ΟΠΕΚ, από το 2016, έχει περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου των μελών του για να στηρίξει τις τιμές, ωστόσο οι εθελοντικές περικοπές προκάλεσαν δυσαρέσκεια μεταξύ μικρότερων κρατών-μελών, όπως η Ανγκόλα, η οποία αποχώρησε από τον ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο του 2024.

Οι πιέσεις για χαλάρωση των περικοπών εντείνονται, με τον ΟΠΕΚ να εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει τη διαδικασία τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιθέσεις από τους μαχητές Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα απειλούν να διακόψουν τη ροή πετρελαίου, προκαλώντας αυξημένες ανάγκες σε καύσιμα και πιέζοντας τις τιμές. Ταυτόχρονα, στη Λιβύη, η συμφωνία για την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας επανέφερε την παραγωγή πετρελαίου στα επίπεδα των 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ενώ στις ΗΠΑ η παραγωγή ανήλθε στα 13,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο του 2024, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Παρά την ανάκαμψη σε ορισμένες περιοχές, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι κυρώσεις κατά του Ιράν και η γεωπολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν κλίμα αστάθειας, με την προσφορά να απειλείται περαιτέρω. Οι οικονομικές συνθήκες σε μεγάλες καταναλώτριες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, επιδεινώνονται, ενώ τα αυξημένα αποθέματα αργού πετρελαίου διεθνώς υποδηλώνουν μελλοντικές προκλήσεις για την αγορά.

Με την προσφορά να αυξάνεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γουιάνα μέχρι το 2025, ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά του. Η ενδεχόμενη επιβολή νέων περικοπών θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τη Σαουδική Αραβία, που χρειάζεται υψηλότερες τιμές πετρελαίου για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Στο ασταθές αυτό περιβάλλον, η ανάκαμψη των τιμών παραμένει αβέβαιη.

πηγή: dnews.gr

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία