BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Οι ασιατικοί δείκτες με το βλέμμα στον πληθωρισμό Κίνας και ΑΕΠ Ιαπωνίας

Οι βασικοί ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούσαν τη Δευτέρα, με φόντο τις ανησυχίες για πιθανή οικονομική ύφεση των ΗΠΑ, μολονότι τα futures των δεικτών στις ΗΠΑ δείχνουν ήπια ανάκαμψη και οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν μια ελαφρή ανάκαμψη.

_87821655_479992544

8
0

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή (CPI) από την Κίνα έδειξαν ότι ο ασιατικός κολοσσός παρέμεινε κινητήριος δύναμη του παγκόσμιου αποπληθωρισμού, με τις τιμές παραγωγού να υποχωρούν σε ετήσια βάση κατά 1,8% τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 1,4%.

Ο ΔΤΚ έχασε επίσης τις προβλέψεις για 0,7%, κλείνοντας στο 0,6% σε ετήσια βάση, με άνοδο των τιμών των τροφίμων και των αγαθών μόλις κατά 0,2%, υποδεικνύοντας την υποτονική εγχώρια ζήτηση.

Το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου της Ιαπωνίας ανήλθε στο 2,9% σε ετήσια βάση, λιγότερο από το 3,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και χαμηλότερα σε σχέση με το 3,1% της προκαταρκτικής ανάγνωσης. Ένα πιο ήπιο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ θα περιορίζει γενικά τις επιλογές της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας για αύξηση επιτοκίων.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 0,72%, στις 36.159,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να καταγράφει απώλειες 0,43%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινείται ισχυρά πτωτικά κατά 2,11%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai χάνει 1,32%, με τον Shenzen να υποχωρεί κατά 1,28%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με πτώση 1,36%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε με πτώση 0,32%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των κεφαλαίων της Fed υποχωρούσαν καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν η μικτή έκθεση μισθοδοσίας του Αυγούστου στις ΗΠΑ θα ήταν αρκετή για να οδηγήσει την Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης όταν συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, οι αγορές "βλέπουν" πιθανότητα 33% για μεγάλη περικοπή, εν μέρει λόγω των σχολίων του μέλους του Δ.Σ. της Fed Christopher Waller και του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης John Williams την Παρασκευή, αν και ο Waller άφησε ανοιχτή την επιλογή της επιθετικής χαλάρωσης.

"Η ανάγνωσή μας για τα δεδομένα είναι ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να κρυώνει, αλλά δεν βλέπουμε σημάδια του είδους της ταχείας επιδείνωσης των συνθηκών που θα απαιτούσαν μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης", δήλωσε ο οικονομολόγος της Barclays, Κρίστιαν Κέλερ.

Το γεν εγκατέλειψε επίσης ορισμένα από τα κέρδη του καθώς το δολάριο σταθεροποιήθηκε κατά 0,4% στα 142,7 γεν και μακριά από το κατώφλι της Παρασκευής στα 141,75.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία