BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Μειώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο

Σε τροχιά συρρίκνωσης επέστρεψε τον Σεπτέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της έρευνας των δεικτών PMI της S&P Global.

pexels-tiger-lily-4483610

19
0

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τη δραστηριότητα στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση υποχώρησε στις 49,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,0 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της έρευνας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης διολισθαίνει κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας από το Φεβρουάριο. Η τελική μέτρηση ήταν πάντως καλύτερη από την αρχική εκτίμηση στις 48,9 μονάδες. 

Η έρευνα έδειξε επιβράδυνση της δραστηριότητας στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί σε χαμηλό επτά μηνών, στις 51,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 52,9 μονάδες τον Αύγουστο. Η αρχική μέτρηση ήταν στις 50,5 μονάδες. 

"Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι ο κλάδος των υπηρεσιών τα πηγαίνει αρκετά καλά. Συνεχίζει να αναπτύσσεται και η επιβράδυνση δεν είναι ακόμα τόσο μεγάλη", σχολίασε ο Cyrus de la Rubia της Hamburg Commercial Bank.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η S&P Global έδειξαν ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε σε χαμηλό εννέα μηνών, στις 45,0 μονάδες από 45,8 μονάδες τον Αύγουστο. 

Η σημερινή έκθεση έδειξε ταυτόχρονα ότι και οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης κινήθηκαν σε τροχιά συρρίκνωσης τον Σεπτέμβριο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2023. Ειδικότερα, στη Γερμανία, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε σε χαμηλό επτά μηνών στις 47,5 μονάδες, στη Γαλλία σε χαμηλό έξι μηνών στις 48,6 μονάδες και στην Ιταλία σε χαμηλό εννέα μηνών στις 49,7 μονάδες.

πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία