Ο Ντ. Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025, σε μια περίοδο ρωσικής προέλασης στο πολεμικό μέτωπο. Η Μόσχα ελέγχει ένα κομμάτι της Ουκρανίας περίπου στο μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας της Βιρτζίνια και προχωρά με τον ταχύτερο ρυθμό από τις πρώτες ημέρες της εισβολής του 2022.
Στην πρώτη λεπτομερή αναφορά για το τι θα δεχόταν ο πρόεδρος Πούτιν σε οποιαδήποτε συμφωνία με μεσολάβηση Τραμπ, οι πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει να παγώσει η σύγκρουση στις σημερινές γραμμές του μετώπου.
Ενδέχεται να υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση σχετικά με τον ακριβή συνοριακό προσδιορισμό των ορίων των τεσσάρων ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, σύμφωνα με τρία από τα άτομα που όλοι ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.
Ενώ η Μόσχα διεκδικεί τις τέσσερις περιοχές εξ ολοκλήρου μέρος της Ρωσίας, που χρήζουν υπεράσπισης από την πυρηνική ομπρέλα της χώρας, οι δυνάμεις της στο έδαφος ελέγχουν το 70-80% της επικράτειας με περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που εξακολουθούν να παραμένουν ελεύθερα, υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.
Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στην απόσυρση από τα σχετικά μικρά τμήματα εδάφους που κατέχει στις περιοχές Χάρκοβο και Μικολάιβ, στη βόρεια και νότια Ουκρανία, δήλωσαν δύο από τους αξιωματούχους.
Ο Πούτιν είπε αυτόν τον μήνα ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πρέπει να αντικατοπτρίζει τις "πραγματικότητες" στο έδαφος, αλλά ότι φοβόταν μια βραχύβια εκεχειρία που θα επέτρεπε στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.
"Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ύπαρξη οποιασδήποτε σχέσης καλής γειτονίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας", είπε ο Πούτιν στην ομάδα συζήτησης Valdai στις 7 Νοεμβρίου.
"Γιατί; Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας".
Δύο από τις πηγές είπαν ότι η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους ATACMS βαθιά στη Ρωσία θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιαδήποτε διευθέτηση - και να σκληρύνει τις απαιτήσεις της Μόσχας, καθώς οι σκληροπυρηνικοί πιέζουν για μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας. Την Τρίτη, το Κίεβο χρησιμοποίησε τους πυραύλους για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία αποδοκίμασε την κίνηση ως μεγάλη κλιμάκωση.
Εάν δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν οι δύο πηγές, τότε η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμά.
"Ο Πούτιν έχει ήδη πει ότι το πάγωμα της σύγκρουσης δεν θα λειτουργούσε με κανέναν τρόπο", δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ λίγες ώρες πριν οι Ρώσοι αναφέρουν τα χτυπήματα με ATACMS. "Και η έγκριση χρήσης πυραύλων είναι μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών".
Το ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, δήλωσε στο Reuters για τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ: "Είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να φέρει κοντά και τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και να εργαστεί για τον τερματισμό του πολέμου".
Ο δισεκατομμυριούχος του χώρου των ακινήτων Τραμπ, συγγραφέας του βιβλίου του 1987 "Trump: the Art of the Deal", έχει αναφέρει ότι θα μιλήσει απευθείας στον Πούτιν στις προσπάθειές του να σφυρηλατήσει μια ειρηνευτική συμφωνία, αν και δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες πλευρές, που δείχνουν ελάχιστα σημάδια διαθέσεων υποχώρησης.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκιλ έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα ηρεμήσει έως ότου εκδιωχθεί από το έδαφός της και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης - με βάση τα σύνορα που απέκτησε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 - αν και κορυφαίοι στρατηγοί των ΗΠΑ έχουν δηλώσει δημόσια ότι αυτό είναι πολύ φιλόδοξο στόχος.
Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν είχε θέσει τους εξής όρους για άμεσο τέλος του πολέμου: η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από ολόκληρη την επικράτεια τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που διεκδικούνται και ελέγχονται κατά μεγάλο μέρος από τη Ρωσία.
Αν και η Ρωσία δεν θα ανεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος, είναι ανοιχτή να συζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, σύμφωνα με τους πέντε νυν και πρώην αξιωματούχους.
Άλλες ουκρανικές παραχωρήσεις για τις οποίες θα μπορούσε να πιέσει το Κρεμλίνο περιλαμβάνουν τη συμφωνία του Κιέβου να περιορίσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών του και τη δέσμευση να μην περιορίζει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας, κατέληξαν οι πηγές.
Η Ρωσία ελέγχει το 18% της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της χερσονήσου της Κριμαίας, το 80% του Ντονμπάς -των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ- και περισσότερο από το 70% των περιφερειών Ζαπορίζια και Χερσώνα. Κατέχει επίσης λίγο λιγότερο από το 3% της περιοχής του Χάρκοβο και ένα μικρό τμήμα του Μικολάιβ.
Συνολικά, η Ρωσία ασκεί κατοχή σε περισσότερα από 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικής επικράτειας. Η Ουκρανία κατέχει περίπου 650 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιφέρειας Κουρσκ της Ρωσίας.
Εσωτερικά, ο Πούτιν θα μπορούσε να πουλήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα έβλεπε τη Ρωσία να κρατά το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας ως νίκη που εξασφάλιζε την άμυνα των Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία και διασφάλισε τη γέφυρα προς την Κριμαία, σύμφωνα με μία από τα πηγές. Το μέλλον της Κριμαίας δεν είναι προς συζήτηση, είπαν όλοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι.
Ένας από τους αξιωματούχους, ανώτερη πηγή με γνώση των συζητήσεων του Κρεμλίνου ανώτατου επιπέδου, είπε ότι η Δύση θα πρέπει να αποδεχθεί τη "σκληρή αλήθεια" ότι όλη η υποστήριξη που είχε δώσει στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο.
Ο Πούτιν, πρώην αντισυνταγματάρχης της KGB που είδε τη Σοβιετική Ένωση να καταρρέει ενώ βρισκόταν στη Δρέσδη, πήρε ο ίδιος προσωπικά την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, με περιορισμένες συμβουλές από μια μικρή ομάδα έμπιστων συμβούλων, είπαν στο Reuters 10 ρωσικές πηγές με γνώση της σκέψης του Κρεμλίνου.
Θα έχει επίσης τον αποφασιστικό ρόλο σε αποδοχή ή μη οποιασδήποτε κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τους πέντε νυν και πρώην αξιωματούχους.
Όταν ρωτήθηκαν πώς θα μπορούσε να είναι μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, δύο από τις ρωσικές πηγές αναφέρθηκαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας που σχεδόν εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2022 μετά από συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη και το οποίο ο Πούτιν ανέφερε δημόσια ως πιθανή βάση για μια συμφωνία.
Σύμφωνα με αυτό το προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου έχει δει το Reuters, η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε μόνιμη ουδετερότητα σε αντάλλαγμα για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένας από τους Ρώσους αξιωματούχους είπε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία εάν η Ουκρανία δεν λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, προσθέτοντας: "Το ερώτημα είναι πώς να αποφευχθεί μια συμφωνία που να "κλειδώνει" τη Δύση σε μια πιθανή άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία κάποια στιγμή στο μέλλον".
Πηγή: capital. gr