
Αυτά τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις.
Η Κομισιόν είχε συντάξει από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας την προτεινόμενη λίστα των αμερικανικών προϊόντων στα οποία επιβλήθηκαν ανταποδοτικοί δασμοί, αλλά οι Βρυξέλλες επέλεξαν να αναθεωρήσουν την εν λόγω λίστα δύο φορές, για να ικανοποιήσουν την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία, καθώς τα συγκεκριμένα κράτη - μέλη της ΕΕ, ζητούσαν μετ' επιτάσεως να εξαιρεθούν από τα ευρωπαϊκά αντίποινα τα αμερικανικά αλκοολούχα ποτά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν να πληγούν σημαντικά οι δικές τους εξαγωγές σε οίνο και ουίσκι.
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είχε δημοσιοποίησε νωρίτερα το POLITICO, η Επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο επιβολής δασμών έως και 25% σε ένα ευρύ φάσμα εξαγωγών από τις ΗΠΑ αξίας περίπου 22,1 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση τις εισαγωγές της ΕΕ το 2024. Αυτοί έρχονται ως απάντηση στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αυτοκινήτων που ανακοίνωσε προ εβδομάδων ο Τραμπ και όχι στους ανταποδοτικούς δασμούς (20% για την ΕΕ) που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα και στρέφονται κατά δεκάδων χωρών.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα όπως η σόγια, το κρέας, ο καπνός, ο σίδηρος, ο χάλυβας και το αλουμίνιο — για να χτυπήσουν τους αμερικανικούς τομείς που βασίζονται περισσότερο στις υπερατλαντικές εξαγωγές.
Η πρόταση της Επιτροπής έγινε ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ τον Μάρτιο να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.
Η ΕΕ θεωρεί τους δασμούς των ΗΠΑ αδικαιολόγητους και επιζήμιους, προκαλώντας οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία. Η ΕΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα την προτίμησή της να βρει αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τα οποία θα ήταν ισορροπημένα και αμοιβαία επωφελή.
Η σημερινή ψηφοφορία έγκρισης από τα κράτη μέλη σημαίνει ότι –μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών της Επιτροπής και τη δημοσίευση της εκτελεστικής πράξης– θα τεθούν σε ισχύ τα αντίμετρα.
Η έγκριση της λίστας (η οποία αποτελείται τεχνικά από πολλαπλούς καταλόγους), που περιλαμβάνει πρώτη δέσμη δασμών σε προϊόντα όπως τα κράνμπερι ή ο χυμός πορτοκαλιού, τους οποίους η ΕΕ επέβαλε αρχικά το 2018 κατά την πρώτη προεδρία Τραμπ αλλά ανέστειλε το 2021, θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Απριλίου.
Στη συνέχεια, από τις 16 Μαΐου θα επιβληθεί δασμός 25% σε μια δεύτερη παρτίδα εισαγόμενων ειδών όπως χάλυβας, κρέας, λευκή σοκολάτα και πολυαιθυλένιο. Τέλος, ένας δασμός 25% στα αμύγδαλα και τη σόγια θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου.
Συνολικά, οι δασμοί της ΕΕ πρόκειται να αγγίξουν τις εξαγωγές αξίας έως και 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις «κόκκινες» πολιτείες των ΗΠΑ.
Οπως εξηγεί το Politico, oι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και οι δασμοί της ΕΕ θα πλήξουν έναν τομέα που έχει ήδη πληγεί από τα αντίποινα της Κίνας, τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό και την πτώση των τιμών. Δεν είναι μόνο αυτό: το 82,5% των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας στην ΕΕ προέρχονται από τη Λουιζιάνα, την πολιτεία καταγωγής του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.
Η ΕΕ στοχεύει επίσης το βόειο κρέας από το Κάνσας και τη Νεμπράσκα, τα πουλερικά από τη Λουιζιάνα, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων από το Μίσιγκαν, τα τσιγάρα από τη Φλόριντα και τα προϊόντα ξύλου από τη Βόρεια Καρολίνα, τη Γεωργία και την Αλαμπάμα.
Ενώ η Επιτροπή κατέληξε να μην βάλει δασμούς στο αμερικανικό ουίσκι, μετά από επιτυχή λόμπινγκ από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, περιλάμβανε άλλα πιο εξειδικευμένα προϊόντα που είχαν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν τον μεγαλύτερο πόνο στους εξαγωγείς στις Ρεπουμπλικανικές πολιτείες.
Αυτά περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε) παγωτό από την Αριζόνα, μαντήλια από τη Νότια Καρολίνα, ηλεκτρικές κουβέρτες από την Αλαμπάμα, γραβάτες και παπιγιόν από τη Φλόριντα (εκτός αν είναι φτιαγμένα από μετάξι, που η Δημοκρατική Καλιφόρνια θα χαρεί να προσφέρει) και πλυντήρια ρούχων από το Ουισκόνσιν.