
Τα αντίποινα από την Κίνα έρχονται αφότου ο Τραμπ επέβαλε την Τρίτη επιπλέον αναταποδοτικούς δασμούς ύψους 50% στην Κίνα με το συνολικό ποσοστό να φτάνει πλέον το 104%.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιαν δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα λάβει «αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα» για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της.
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταχρώνται τους δασμούς για να πιέσουν την Κίνα, η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό και δεν θα δεχτεί ποτέ αυτού του είδους τον εκφοβισμό», δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια στάση ισότητας, σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους, είπε ο Λιν.
Ο Λιν πρόσθεσε ότι «εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να πολεμήσουν έναν πόλεμο δασμών και έναν εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμήσει σίγουρα μέχρι το τέλος».
Το υπουργείο Εμπορίου επισήμανε ότι δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα αναγκαστεί να δώσει μάχη με την πρώτη οικονομία του κόσμου, εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να εντείνει τις εμπορικές εντάσεις, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου της.
«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Η Κίνα δεν θέλει, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ να θιγούν ή να αφαιρεθούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του κινεζικού λαού».
Τη δήλωση συνόδευε μια Λευκή Βίβλος για τους εμπορικούς δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας που κυκλοφόρησε από το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου, το οποίο συνεργάζεται με τα μέσα ενημέρωσης για λογαριασμό της κυβέρνησης.
«Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους δασμούς ως όπλο για να ασκήσουν ακραία πίεση και να επιδιώξουν ιδιοτελή συμφέροντα. Αυτή είναι μια τυπική πράξη μονομερούς, προστατευτισμού και οικονομικού εκφοβισμού», ανέφερε το Πεκίνο στη Λευκή Βίβλο.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε
Το σωρευτικό 104% δασμών Κίνας ρίχνει ασιατικούς δείκτες
Επιστροφή στις απώλειες στις ασιατικές αγορές την Τετάρτη 9 Απριλίου καθώς προστέθηκε άλλο ένα επεισόδιο στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει από τις αρχές του μήνα, με την τελευταία εξέλιξη να είναι η επιβολή επιπλέον δασμών 50% στην Κίνα από τις ΗΠΑ που θα τεθούν κανονικά σε ισχύ από τις 9 Απριλίου, ανεβάζοντας σωρευτικά το δασμολογικό ποσοστό στο 104%. Σε αυτό το κλίμα, ο ιαπωνικός Nikkei υποχωρεί κατά 4% και ο Topix χάνει 3,26%.
Στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,95% με τον δείκτη να υπολείπεται κατά 20% από τα υψηλά Ιουλίου επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε bear market. Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε κατά 0,44%.
Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng χάνει 1,55% ενώ νωρίτερα οι απώλειές του ξεπέρασαν το 3,5%. Ο τεχνολογικός δείκτης Hang Seng Tech έφτασε να χάνει 5,42%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 1,06%. Στην Ινδία, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε - όπως αναμενόταν- το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 6% και ο δείκτης Nifty έχασε 0,39%.
Πηγή: capital.gr και skai.gr