
"Εμβαθύνεται η Γαλάζια Πατρίδα. Επιλογή η μέση γραμμή του Αιγαίου. Το μισό Αιγαίο θα περιλαμβάνει την τουρκική πλευρά" σημειώνει συγκεκριμένα, σε πρωτοσέλιδό της, η "Milliyet".
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το skai.gr και σύμφωνα με σχετικό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας, έχει ετοιμαστεί επιστημονικός χάρτης που σχεδιάζει τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στο Αιγαίο, όπου ως σύνορο λήφθηκε η μέση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών γραμμών.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο χάρτης δεν συνιστά επίσημο όριο θαλάσσιας δικαιοδοσίας που δεσμεύει το κράτος.
Επίσης, όπως σημειώνεται, το επόμενο βήμα θα είναι η "ΤΔΒΚ" και ο χωροταξικός θαλάσσιος σχεδιασμός της. Στον σχετικό χάρτη, μάλιστα, η νοητή συνέχεια μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου - όπου αναμένεται να τοποθετηθεί και το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης - διακόπτεται.
"Καθορίσαμε τα εξωτερικά σύνορα της μελέτης χωροταξικού θαλάσσιου σχεδιασμού της Τουρκίας με βάση τη διάμεση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες του διεθνούς ναυτικού δικαίου και τις μεθόδους λύσης που προβλέπονται από διεθνείς συμφωνίες" αναφέρει ένας από τους εμπειρογνώμονες που συνέταξαν τον χάρτη.
Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ
Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν σήμερα στο θέμα του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού,ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι νέοι χάρτες για το Αιγαίο έχουν ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν στο ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
Αυτοί βασίζονται στον «χάρτη της Σεβίλλης» και θα παρουσιάζουν το Καστελόριζο με πλήρη επήρεια,ενώ θα αποτυπώνονται χαραγμένες οι ΑΟΖ τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με την Ιταλία.
Και το συγκεκριμένο θέμα, όπως και αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία κάνει λόγο για νησιωτικούς σχηματισμούς «απροσδιόριστης κυριαρχίας» και ουσιαστικά θέτει ζήτημα «γκρίζων ζωνών».
«Η Ελλάδα θα μεριμνήσει έτσι ώστε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός να κατατεθεί προσηκόντως, να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και να αποτυπώνει τα πραγματικά δίκαια της χώρας», έχει διαμηνύσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας δε ότι «δεν αφορά κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε αλληλεπιδρά με αυτά».
Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη εμπρόθεσμη κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο οποίος θα έπρεπε να έχει υποβληθεί τον Μάρτιο του 2021. Η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει πρόσθετο χρόνο προκειμένου να συμπεριληφθεί στους χάρτες και η συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.
Μετά τη δημοσιοποίηση των ελληνικών προθέσεων για τον Θ.Χ.Σ., άγνωστο είναι πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα, η οποία εσχάτως ανεβάζει τους τόνους σε όλα τα μέτωπα, ταράζοντας τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.
«Δικαιώματα και συμφέροντα»
Έτσι, στην προοπτική διέλευσης του ηλεκτρικού καλωδίου, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Τουρκία «δεν θα μείνει αδρανής» εάν θιγούν τα «δικαιώματα και συμφέροντά» της.
Η Αθήνα από την πλευρά της ξεκαθαρίζει ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παραπέμποντας στην δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, ότι «είναι μια αρκετά σύνθετη τεχνικά άσκηση. Απαιτεί μια σειρά ενεργειών από περισσότερα Υπουργεία. Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο».
Γεγονός είναι πάντως ότι η αρχική πρόθεση για επανέναρξη των εργασιών αυτές τις μέρες μεταφέρεται χρονικά παραπέρα, την ώρα που οι ΗΠΑ δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για το θέμα, ενώ και το Ισραήλ και η Γαλλία δεν φαίνεται να στηρίζουν με θέρμη την ελληνική πρωτοβουλία.
Και αυτό, ενώ για τη χώρα μας η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου θεωρείται μείζονος σημασίαςτόσο για οικονομικούς – ενεργειακούς λόγους όσο και (κυρίως) για εθνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
Στο σημερινό ΚΥΣΕΑ, εξάλλου, αναμένεται να διατυπωθεί και επισήμως το αίτημα του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια για την παραγγελία της 4ης γαλλικής φρεγάτας FDI (Belharra) HN, κλάσης “Κίμων”, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνί, την περασμένη Δευτέρα.
Όπως έχει διευκρινιστεί το συγκεκριμένο πολεμικό πλοίο, εφόσον παραγγελθεί, θα έχει διαμόρφωση με 24 κελιά εξαπόλυσης αντιαεροπορικών πυραύλων Aster 30 και 8 κελιά εξαπόλυσης πυραύλων cruise MdCN (SCALP Naval) μεγάλης εμβέλειας. «Η ενίσχυση της συνεργασίας των Γαλλικών και Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχώς εξελίσσεται», δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Πηγή:Capital.gr και euro2day