BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Νέες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στην ρωσοουκρανική κρίση

Στο Λονδίνο στρέφονται τα βλέμματα για την κρίσιμη συνάντηση μεταξύ Ευρωπαίων, Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, τη στιγμή που οι τελευταίες πληροφορίες (από το Axios) που έρχονται στο φως της δημοσιότητας φέρουν τις ΗΠΑ να προτείνουν στο Κίεβο την αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας στις περιφέρειες που έχει κυριεύσει.

gettyimages-2210058259

30
0

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν νέες συνομιλίες στο Λονδίνο την Τετάρτη 23 Απριλίου, με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας στον τριετή πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Αν και αρχικά αναμένονταν στο Λονδίνο, ονειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, τελικά στη συνάντηση θα συμμετέχει ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ. Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο Γουίτκοφ θα ταξιδέψει στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα για την τέταρτη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Ρούμπιο συνομίλησε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, εκφράζοντας την ελπίδα του για "ουσιαστικές και τεχνικά επαρκείς συναντήσεις". Από την πλευρά του, ο Λάμι χαρακτήρισε τη συζήτηση "παραγωγική", σημειώνοντας ότι πραγματοποιήθηκε πριν από μια "κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, τη Βρετανία και την Ευρωατλαντική Ασφάλεια", καθώς "οι συνομιλίες συνεχίζονται".

Η σημερινή συνάντηση στο Λονδίνο λαμβάνει χώρα, στον απόηχο των πληροφοριών ότι η Ρωσία είναι  πρόθυμη να σταματήσει την εισβολή της κατά μήκος των σημερινών μετώπων και να εγκαταλείψει ορισμένες εδαφικές φιλοδοξίες, με αντάλλαγμα σημαντικές παραχωρήσεις.

Όπως μετέδωσε ειδικότερα η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία κατά μήκος των γραμμών του μετώπου όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ άλλων, τίθεται στο τραπέζι ως αντάλλαγμα η αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία από τις ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, πάντως,  ότι δεν του έχουν κοινοποιηθεί τέτοιες προτάσεις και απέκλεισε το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους.

Όσον αφορά αναλυτικότερα στην πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, η Ουάσινγκτον αναμένει από το Κίεβο εντός της ημέρας απάντηση για ειρηνευτικό πλαίσιο που της πρότεινε: Προβλέπει de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του NATO.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, επικαλούμενος πηγές, η πρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από το 2014, ενώ τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό θα επιστραφεί στον έλεγχο της Ουκρανίας.

Ακόμα, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα το διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, που θα προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία