
Οι βασικές πτυχές
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, θα παρουσιάσει στη συνεδρίαση του υπουργικου συμβουλίου της 28ης Απριλίου τις προβλέψεις ενός σχεδίου νόμου που βασίζεται σε ένα τρίπτυχο που ξεκινάει από τις ριζικές τομές στο μοντέλο λειτουργίας των σιδηροδρόμων, περνάει μέσα από τις δικλείδες ασφαλείας στην κυκλοφορία των τρενων και φτάνει μέχρι τη διαχείριση του προσωπικού. Την αυστηροποίηση, δηλαδή, στην αξιολόγηση, που θα συμπορεύεται με τις λύσεις στο μέτωπο της υποστελέχωσης. Ο νέος οργανισμός θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ, θα τιτλοφορείται Σιδηρόδρομοι Ελλάδας Α.Ε. και θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες:
-Το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
-Τις τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την ευρεση τρενων σε πραγματικό χρόνο.
Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών θα προβλέπεται αυστηρό σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, ενώ θα υπάρχει και το...παράθυρο της οριστικής απόλυσης μετά από επαναλαμβανόμενα λάθη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές:
-Στο πρώτο λάθος θα προβλέπεται απομάκρυνση του εργαζομένου και υποχρεωτική επανεκπαίδευση.
-Στο δεύτερο λάθος θα προβλέπεται στενή παρακολούθηση και περιορισμός αρμοδιοτήτων.
-Στο τρίτο λάθος μπορεί να επέλθει οριστική απόλυση.
Μία εξίσου σημαντική πτυχή του σχεδίου νόμου είναι η επαναφορά του προϊσταμένου αμαξοστοιχίας. Σε κάθε τρένο θα υπάρχει πιστοποιημένος ελεγκτής. Θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας και την παρέμβαση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Με κεντρικό στόχο την ασφάλεια των επιβατών όλοι οι συρμοι θα είναι εφοδιασμένοι με το σύστημα "Hepos". Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος τα τρένα θα έχουν ακρίβεια εντοπισμού μέχρι και πέντε εκατοστά. Παράλληλα, θα λειτουργεί ενιαίο κέντρο κυκλοφορίας μέσω του οποίου θα καταγράφονται εντολές, αλλαγές στο δίκτυο και τυχόν παραβιάσεις. Όσον αφορά στη νέα εταιρεία, που θα έχει τη συνολική ευθύνη για τα έργα υποδομών και τα έργα ασφάλειας, θα διοικείται από ανεξάρτητο συμβούλιο, το οποίο θα μπορεί να χαράσσει τη δική του πολιτική επί των μισθών, των προσλήψεων και της αξιολόγησης του προσωπικού.
Η επόμενη ημέρα και ο εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων βρίσκεται ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες. Οι συσκέψεις, που έχουν προηγηθεί μέχρι να λάβει οριστικα...σαρκα και οστά το σχέδιο νόμου είναι πολλές, ενώ έχουν ληφθεί υπόψιν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρομων. "Οι κινήσεις που θα φέρουμε στο προσκήνιο αποσκοπούν σε έναν πιο λειτουργικό σιδηρόδρομο", σχολιάζουν στελέχη. Στόχος της κυβέρνησης είναι εντός τριών μηνών οι Σιδηρόδρομοι να διαθέτουν ένα σύγχρονο σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού των τρένων, καθώς και ενα νεο πλαίσιο λειτουργίας, με σοβαρή αξιολόγηση προσωπικού και προσέλκυση υψηλόβαθμων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα. "Χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις και αλλαγές. Είναι δυο πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε ασφάλεια στον κόσμο. Θα κάνουμε αξιολόγηση στον ΟΣΕ και σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία. Γιατί θέλω να προσπαθήσω να φέρω μία κουλτούρα που σε κάποιους ανθρώπους υπάρχει και σε άλλους όχι, ότι διαχειριζόμαστε ανθρώπινες ζωές. Άρα αυτό χρειάζεται το μάξιμουμ της πειθαρχίας. Το δεύτερο κομμάτι είναι τα συστήματα ασφαλείας: Θα φέρουμε ένα σύστημα, το οποίο με μία ειδική τεχνολογία και επίγειους σταθμούς θα μπορεί να δίνει ακρίβεια πέντε έως 15 εκατοστά. Είναι ένα τεσταρισμένο σύστημα, χρησιμοποιείται αντίστοιχο και στην σεισμολογία. Αυτό παράλληλα με τα άλλα συστήματα, τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση, ETCS. Η τεχνολογία χρειάζεται τον ανθρώπινο παράγοντα. Αυτό το σύστημα θα είναι προσβάσιμο για όλους. Θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο ασφάλειας" έχει σημειώσει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών.
Πριν την παρουσίαση του νομοσχεδίου, προηγήθηκε το Σάββατο η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου δοκιμαστικού δρομολογίου πλήρους λειτουργίας του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου αμαξοστοιχιών, στη γραμμή Οινόη-Τιθορέα. Η δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη, σε τηλεδιοικούμενα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η εγκατάσταση του ETCS έχει προχωρήσει σημαντικά στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και με τα έργα αποκατάστασης του Daniel στη Θεσσαλία που υπογράφονται σήμερα θα ολοκληρωθεί ένα πολύ κρίσιμο μέρος του δικτύου. Ταυτόχρονα, έχει επιταχυνθεί η εγκατάσταση του ETCS on board, ώστε τα τρένα να διαλειτουργούν με τις γραμμές και να ενεργοποιείται, όταν χρειάζεται, η αυτόματη πέδηση.
Πηγή:Capital.gr