Το δέλεαρ της χορήγησης αδειών… «εξπρές» για τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων με τα οποία θα «προικοδοτηθούν» οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, συνιστούν ένα «γαλαντόμο» πακέτο κινήτρων που αν μη τι άλλο δεν αφήνει αδιάφορους τους ιδιώτες και τους συνεταιρισμούς.
Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν πως στους δύο νομούς, οι οποίοι μέχρι τώρα «σηκώνουν» το βάρος της ενεργειακής παραγωγής της χώρας και στη μεταλιγνιτική εποχή θα έχουν υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα από το σβήσιμο των λιγνιτικών φουγάρων της ΔΕΗ, συζητείται να ισχύσουν επιχορηγήσεις άνω του 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, άνω του 70% για τις μεσαίες και άνω 80% για τις μικρές. Μεθοδεύονται, επιπλέον, πιστώσεις με ευνοϊκούς χρηματοδοτικούς όρους κι εγγυήσεις, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, αλλά και απαλλαγές από τέλη ή άλλες διευκολύνσεις προς τους επενδυτές.
Αν και οι επενδύσεις για ΑΠΕ είναι αυτές που κυριαρχούν, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπως επισημάνθηκε στην Agrenda, έχουν γίνει κοινωνοί επενδυτικών προτάσεων και για την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και για μεταποιητικές δραστηριότητες, με αντικείμενο στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.
Ως προς τον τομέα της φυτικής παραγωγής, πέραν της επένδυσης που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ανέγερση θερμοκηπιακής μονάδας υδροπονικής ντομάτας, ταυτόχρονα με μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), μια γνωστή εταιρεία με δραστηριότητα στα κηπευτικά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει στην περιοχή, προκειμένου να αξιοποιήσει και το κλίμα της, που δίνει όψιμες παραγωγές, ώστε να επεκτείνει χρονικά το εμπορικό παράθυρό της στην αγορά.
Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητήσει να της δοθούν κάποιες χιλιάδες στρέμματα αρδευόμενης γης όπου προτίθεται να καλλιεργήσει βιολογικά λαχανικά, με σύγχρονες μεθόδους γεωργίας ακριβείας, ενώ θέλει να κατασκευάσει και μεταποιητική μονάδα. Η επένδυση προϋπολογίζεται σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Προίκα που αγγίζει το 1 δις σε εξαγωγές αφήνει η πανδημία σε χειμερινά φρούτα και λαχανικά
Δραστήριος αγροτικός συνεταιρισμός από την περιοχή, επίσης έχει καταθέσει πλάνο για να κατασκευάσει μια καινούρια υπερσύγχρονη μεταποιητική μονάδα, προϋπολογισμού άνω των 16 εκατ. ευρώ, ενώ μια μεγάλη φαρμακοβιομηχανία εκδήλωσε επιθυμία να αναπτύξει μεταποιητική δραστηριότητα σχετιζόμενη με εκχυλίσματα αρωματικών φυτών και βοτάνων.
Πολύ ζεστά, ταυτόχρονα, έχουν πάρει την υπόθεση και ορισμένα από τα 14 οινοποιεία που λειτουργούν στη ζώνη του Αμυνταίου, τα οποία σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις στο αμπελουργικό κομμάτι, αλλά και σε επίπεδο υποδομών οινοποίησης.
Αντιστοίχως στο πεδίο της ζωικής παραγωγής, γαλακτο-τυροκομική επιχείρηση, από τις μεγάλες της χώρας, διερευνά το ενδεχόμενο να επεκταθεί στην κρεοπαραγωγή, δημιουργώντας στη Δυτική Μακεδονία μια σύγχρονη αιγοπροβατοτροφική μονάδα με χιλιάδες ζώα, συνολικής δαπάνης άνω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ παρόμοια σχέδια έχει εκπονήσει και μια υφιστάμενη κρεοπαραγωγική μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, πάντως, όπως ανέφερε στην Agrenda ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας, Βασίλης Άμπας, επιδιώκουν τις όποιες δραστηριότητες προκύψουν να τις εντάξουν σε ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Είτε πρόκειται για τον αμπελοοινικό τομέα, με μια προσέγγιση που θα εντάσσει σε ένα κοινό εννοιολογικό «πακέτο» την καλλιέργεια, την οινοποίηση, την εστίαση, αλλά και τον οινοτουρισμό. Είτε για την κτηνοτροφία, με αξιοποίηση, για τη βοσκή των ζώων, και των 4 περιοχών Natura της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε το προϊόν να έχει και πιστοποίηση, που θα του δίνει υπεραξία.
Όλα αυτά, βέβαια, είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ποια σχέδια τελικά θα πάρουν το πράσινο φως να υλοποιηθούν, είναι κάτι που πιθανώς θα ξεκαθαρίσει μέσα στο 2021, αφού προηγηθεί έγκριση του ελληνικού σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου και θα αποσταλεί κάποια στιγμή και κατόπιν θα πρέπει να ψηφιστεί και από την ελληνική Βουλή.
Φωτ.: Κατερίνα Κοντίνη/ www.lifo.gr