BACK TO
TOP
Business

Τα καινούργια τζάκια του αγροτικού χώρου, τα funds και η χρηματοδότηση

Αντιµέτωποι µε µια νέα πραγµατικότητα θα βρεθούν σε ορατό χρόνο οι Έλληνες αγρότες, καθώς οι συνθήκες εντός των οποίων αναπτύσσεται, τουλάχιστον στον αναπτυγµένο κόσµο η αγροτική δραστηριότητα αλλάζει και την ίδια ώρα οι «άµυνες» που εξασφάλιζε η -καλώς ή κακώς νοούµενη- «συλλογικότητα» έχουν πάψει να υπάρχουν.

46_13

Γιάννης Πανάγος

0
1

Τα καινούργια τζάκια στον αγροτικό χώρο οι κινήσεις των funds και η χρηματοδότηση των εκμεταλλεύσεων

Επί της ουσίας, η ανάπτυξη δράσης στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής οριοθετείται χρόνο µε το χρόνο σε τρια επίπεδα:

   Στους κλασικούς θα λέγαµε αγρότες µε µεγάλη προσωπική συνεισφορά στην εξέλιξη της παραγωγικής προσπάθειας.

   Στους αγρότες µε µεγαλύτερες κατά βάση µονάδες και καλή οργάνωση των εκµεταλλεύσεών τους από πλευράς υποδοµών.

   Στους αγρότες της νέας εποχής µε πολύπλευρη δραστηριότητα και συµµετοχή σε επόµενους κρίκους της αλυσίδας αξίας.

Στην τελευταία περίπτωση σηµαντική είναι η παρουσία κάποιων startups µε έντονο το χαρακτήρα της καινοτοµίας στις προσπάθειές τους, ενώ την ίδια στιγµή, οι παραδοσιακοί συντελεστές της αγροτικής παραγωγής αρχίζουν να γίνονται δέκτες ισχυρή πίεση από µεγάλα funds και κεφαλαιούχους που βλέπουν µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις στο χώρο.

Ήδη η κινητικότητα που αναπτύσσεται στο πεδίο της αγροτικής γης είναι µεγάλη, µε τις τιµές αγοράς ή ακόµα και ενοικίασης των παραγωγικών γαιών να βαίνουν αυξανόµενες, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα κόστη παραγωγής. Στο σηµείο αυτό να αναφερθεί ότι οι «µεγάλες δουλειές» που βάζουν συνήθως στα σχέδιά τους τα funds µπορούν να βγουν και µε ακριβότερη γη. Αντίθετα, για τους κλασικούς αγρότες ο ανταγωνισµός γίνεται συχνά αδιέξοδος.

Ανεξαρτήτως λοιπόν βαθµίδας και κύκλου δραστηριότητας των αγροτών, οι επενδύσεις καθίστανται µονόδροµος. Μόνο που αυτές δεν µπορούν να τρέξουν, καθώς τα οικονοµικά περιθώρια που αφήνει εδώ και χρόνια η ίδια η δραστηριότητα είναι στενά, ενώ η πρόσβαση στο δανεισµό παραµένει ιδιαίτερα δύσκολη. Αρκεί να αναφερθεί ότι για την αγορά ενός κτήµατος 50 στρεµµάτων ο αγρότης θα καλείται να καταβάλλει 150.000 ευρώ, ενώ η τράπεζα του προσφέρει δανειακά κεφάλαια στο 80% της αντικειµενικής αξίας, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση 40.000 ευρώ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ακόµα και µε επιδοτούµενο επιτόκιο από κάποιο πρόγραµµα η αγορά δεν καθίσταται δυνατή. Εποµένως η ανάπτυξη της εκµετάλλευσης παραµένει ζητούµενο.

Αυτό είναι το πλαίσιο καλούνται να διαχειρισθούν οι εγχώριοι «λαξευτές» του πλαισίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αυτά είναι τα µεγάλα ζητήµατα που θα πρέπει να καθορίσουν τις νέες αποφάσεις.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν να διαλέξουν αν η ελληνική γεωργία θα αναδείξει τις δυνατότητές της µέσα από σύγχρονα ευέλικτα επιχειρηµατικά σχήµατα µε ή χωρίς αναφορά σε ευρύτερες οργανώσεις, ή αν θα επιτρέψει την «ασφυξία» του υπάρχοντος δυναµικού, προς χάρην των επενδυτικών συµµετοχών. Την ίδια στιγµή, οι αγρότες, όποιας ειδικότερης βαθµίδας, οφείλουν να επαγρυπνούν.

Όχι προφανώς για να αποτρέψουν τη νέα... φεουδαρχία, αλλά για να αποδείξουν στην πράξη ότι η θέση τους στην ελληνική γεωργία, µε τα πιο µοντέρνα µάλιστα αυτής χαρακτηριστικά, είναι απαραίτητη και ικανή να οδηγήσει στην κατάκτηση αγορών.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-04-2021 11:20ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ό,τι να΄ναι κι όπως να'ναι...Δεν έχει καταλάβει ο συντάκτης του παραπάνω άρθρου, ότι η καταβαράθρωση της ελληνικής γεωργίας τα τελευταία 20 χρόνια, είναι άμεσα συνυφασμένη με την γενικότερη εκποίηση της χώρας και την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, ακριβώς για τον λόγο, του να βρουν τα funds πρόσφορο έδαφος και να πάρουν ό,τι πολυτιμότερο έχει αυτή η χώρα και το οποίο εξαρχής γνώριζαν άπαντες, πλήν των ιθαγενών : εδαφοκλιματικό πλούτο, βιοποικιλότητα και άριστες φυσικές συνθήκες ανάπτυξης του πολυτιμότερου αγαθού, που είναι η εύκολη παραγωγή ποιοτικών φυτικών και ζωικών προϊόντων. Εάν, σαν πολίτες αυτής της χώρας, δεν αναλάβουμε την ευθύνη απελευθέρωσής της (με την νομική έννοια του όρου είμαστε υπό κατοχή από το 2010 παραδίδοντας άνευ όρων και αμετάκλητα την εθνική μας κυριαρχία στους τοκογλύφους-δανειστές και από το 2017 παραδίδοντας και το ταμείο του κράτους σε ανεξάρτητες αρχές-βλέπε ΑΑΔΕ), με νομισματική και εθνική κυριαρχία, με έμφαση στην παραγωγή και επιδότηση ανά κιλό προϊόντος-και όχι ανά στρέμμα-ΜΕ ΠΑΡΟΧΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΤΑΞΕΙΣ-και με δημιουργία θέσεων εργασίας, εξαιτίας της παραπάνω ανόδου του εισοδήματος, θα βυθιζόμαστε μέρα με την μέρα, θα φτοχοποιούμαστε συμεχώς και στο τέλος θα γίνουμε δούλοι των καθε funds στην ίδια μας την γη, άλλος γρηγορότερα, άλλος αργότερα. Η χώρα χρειάζεται -όχι απλά ανάπτυξη-αλλά ανάταξη, και μόνο μια δημοκρατική-πατριωτική κυβέρνηση που θα μπορεί να συσπειρώσει την πλειοψηφία του κόσμου και θα λειτουργεί προς όφελός του, με ανακλητότητα, λογοδοσία και ποινικές ευθύνες αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις θα δώσει τη λύση. Μόνο μια κυβέρνηση που θα δώσει αρμοδιότητες σους πολίτες, με δημοψηφίσματα και συμμετοχή στις αποφάσεις που παίρνονται, θα εγκαθιδρύσει την δημοκρατία και την ευημερία των πολλών, συμπεριλαμβανομένου κυρίως και των αγροτών.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία