BACK TO
TOP
Business

Με επενδυτική διάθεση οι εισηγμένοι όμιλοι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Εάν για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες το 2020 υπήρξε χρονιά απορρόφησης των κραδασμών της πανδημίας, φέτος είναι η ώρα της ώθησης προς τα εμπρός μέσω νέων επενδύσεων.

xrimatist

2
0

Το αφήγημα των μεγαλύτερων εισηγμένων ομίλων, όπως προκύπτει από τα μηνύματα που έστειλαν οι επικεφαλής τους στους μετόχους τους κατά τις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις, έχει πλέον αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στηρίζεται όχι μόνο στο γεγονός ότι η COVID-19 μοιάζει να τίθεται, παγκοσμίως, υπό έλεγχο, αλλά κυρίως στους πόρους, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, του Ταμείου Ανάκαμψης και στα κεφάλαια, της τάξεως των 26 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

 

Την περασμένη όμως εβδομάδα καταγράφηκε για το ελληνικό επιχειρείν μία σπάνια συγκυρία: ορισμένες γενικές συνελεύσεις εισηγμένων ομίλων εάν δεν συνέπεσαν, προηγήθηκαν ή διαδέχθηκαν τη διαδικασία των υπογραφών μεγάλων έργων ή ολοκλήρωσης συμφωνιών που επηρεάζουν καταλυτικά τα μεγέθη τους.

 

Για του λόγου το ασφαλές, την περασμένη Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από τη μεταβίβαση, προχθές Παρασκευή, των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» στη Lamda Development, το ενδιαφέρον της γενικής συνέλευσης κέντρισε η μητροπολιτική παρέμβαση στο πρώην διεθνές αεροδρόμιο. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, Οδυσσέας Αθανασίου, έκανε γνωστό ότι τον Ιούλιο ξεκινούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την υλοποίηση έργων υποδομής, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα μισά θα δημοπρατηθούν φέτος και το 2022. Ξεχωριστή θέση στο έργο καταλαμβάνουν οι κτιριακές αναπτύξεις των οποίων ο προϋπολογισμός για την πρώτη πενταετία τοποθετείται σε 1,5 δισ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για τον ουρανοξύστη κατοικιών («Marina Tower») στις 7 Ιουλίου και μία εβδομάδα αργότερα θα πραγματοποιηθεί ειδική παρουσίαση για τις αναπτύξεις στο παράκτιο μέτωπο και στη «Marina Galleria» στο Ελληνικό. Με τα δεδομένα αυτά, ο CEO της Lamda ανέφερε ότι η μετοχή της εταιρείας είναι από τις πλέον υποτιμημένες του ελληνικού χρηματιστηρίου.

 

Δύο ημέρες μετά τις υπογραφές για το έργο της κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό, την περασμένη Πέμπτη, η Αβαξ, που έχει αναλάβει τη σύμβαση ως μέλος κοινοπραξίας με τις εταιρείες Alstom και Ghella, πραγματοποίησε την ετήσια γενική συνέλευση μετόχων κατά την οποία ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ανέφερε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος εγκαταλείπει μία μακρά περίοδο αδράνειας. Η διοίκηση της Αβαξ προσβλέπει στην ανάληψη σημαντικού μεριδίου από τα έργα του σχεδίου ανάκαμψης ύψους 31 δισ. ευρώ, όπως και του νέου χρηματοδοτικού πακέτου για την περίοδο 2021-2027. Η νέα γραμμή του μετρό, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, ενισχύει στα 2 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εισηγμένης.

Προχθές Παρασκευή, οπότε έλαβε χώρα η γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ, προωθήθηκε προς κατάθεση σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας η τροπολογία που ενεργοποιεί τη διαδικασία της υπογραφής της συμφωνίας της εταιρείας με το Δημόσιο για το κόστος του αδιύλιστου νερού. Ως εκ τούτου, μία εκκρεμότητα τουλάχιστον επτά χρόνων ολοκληρώνεται, έχοντας οδηγήσει την ΕΥΔΑΠ να εγγράψει ως πρόβλεψη για το κόστος του ακατέργαστου ύδατος το ποσό των 157 εκατ. ευρώ στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020. «Η συμφωνία διασφαλίζει μία τιμή αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2021-2040, η οποία, μεσοσταθμισμένα, θα είναι περίπου κατά 35% χαμηλότερη, σε σχέση με την τιμή της αμέσως προηγούμενης περιόδου 2013-2020», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης.

Στρατηγική μεγέθυνσης και ανάπτυξης υιοθετούν και οι επικεφαλής τριών κορυφαίων ομίλων της χώρας. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ διαθέτει ένα στρατηγικό σχέδιο, με ορίζοντα το 2030, με στόχο ο όμιλος να αποτελέσει την τεχνολογική βάση στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη της χώρας. Εχει ως επίκεντρο την υλοποίηση επενδύσεων, ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2024, έχοντας επενδύσει την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε δίκτυα.

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανέφερε στην πρόσφατη γενική συνέλευση ότι το 2021 θα είναι μία καλύτερη χρονιά από την περυσινή, πρωτόγνωρη λόγω της πανδημίας, υλοποιώντας επενδυτικό πλάνο 600 εκατ. ευρώ. Προέβλεψε πως τα επόμενα δύο με τρία χρόνια η κερδοφορία θα διπλασιαστεί, ενώ στον πυρήνα της στρατηγικής της εισηγμένης βρίσκεται η απεξάρτηση από τη ΔΕΗ, με την οποία έχει προχωρήσει σε κατ’ αρχήν συμφωνία έως το 2023, για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

 

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Γιώργος Περιστέρης, έχοντας προσελκύσει νέους μετόχους, όπως η Μαριάννα Λάτση, έχει σε πλήρη εξέλιξη επενδύσεις, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, σε τομείς όπως η παραγωγή και η αποθήκευση καθαρής ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή μετάβαση. Ο κ. Περιστέρης πρόσθεσε ότι, προτού ολοκληρωθούν οι υφιστάμενες επενδύσεις, σχεδιάζεται το καινούργιο επενδυτικό πλάνο που θα αφορά, μεταξύ άλλων, νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας πέραν του έργου αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία και του υβριδικού έργου στο Αμάρι της Κρήτης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία