BACK TO
TOP

Διεθνή

ηπαe1

Τέλος μιας μακροχρόνιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων και συμφωνιών μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, δόθηκε στις 12 Ιουνίου 2024, ύστερα από ανακοίνωση της τελευταίας για άρση των περιορισμών και αναγνώριση του καθεστώτος «ελεύθερο από παράσιτα» για 21 κράτη μέλη.

krisimos-rolos-twn-sunetairismwn-sta-sithra

Το πρώτο της επιχειρηματικό φόρουμ με επίκεντρο την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στα σιτηρά και τους σπόρους και την κρίσιμη θέση των αγροτικών συνεταιρισμών σε αυτό το πεδίο πραγματοποίησε στις 26 Ιουνίου η Cogeca.

gene_editing

Μια ακόμα προσπάθεια των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία για τους κανονισμούς που θα διέπουν τις γονιδιακά επεξεργασμένες καλλιέργειες απέτυχε, καθώς χώρες όπως η Πολωνία απέρριψαν τις προτεινόμενες αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές προέβλεπαν την εξαίρεση των πατενταρισμένων σπόρων από τους νέους κανονισμούς.

mellon-ths-gewrgias-EE_2

Με τη Ρουμανία να ψηφίζει κατά και την Σλοβακία να απέχει σχετικά με την εξίσωση του επιπέδου της στήριξης της ΚΑΠ μεταξύ των κρατών μελών, η πρόσφατη σύνοδος υπουργών Γεωργίας δεν κατέληξε σε ομόφωνα συμπεράσματα για το μέλλον της γεωργίας.

conclusions1

Ελλείψει συναίνεσης επί των συμπερασμάτων μεταξύ των κρατών μελών, η βέλγικη Προεδρία εξέδωσε συμπεράσματα, τα οποία υποστηρίχθηκαν από ευρεία πλειοψηφία των κρατών μελών στις 24 Ιουνίου, όπου και ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας-Αλιείας της ΕΕ. Τα συμπεράσματα αναγνωρίζουν τον καίριο ρόλο του γεωργικού τομέα στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας, ενώ επισημαίνουν τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, των γεωπολιτικών εντάσεων και του διοικητικού φόρτου.

change-quarterly-agricultural-price-indices-q1-2024-q1-2023

Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 6% το α΄ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε κατά 11 %. Σε εθνικό επίπεδο η μεγαλύτερη μείωση τιμών καταγράφεται στην Ουγγαρία με – 24% και η μεγαλύτερη αύξηση στην Ελλάδα με +20%.

shutterstock_1596210850

Η Νότια Αφρική έχει εισέλθει σε νέο επίπεδο αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ζητά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ-WTO) να επανεξετάσει τα μέτρα που επιβάλλει η ΕΕ σχετικά με τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τη χώρα. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται οι περιοριστικοί όροι που επέβαλε η ΕΕ για τον έλεγχο παρασίτων, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Νότια Αφρική, είναι υπερβολικά περιοριστικοί και δεν βασίζονται σε επιστημονικά κριτήρια.

businessdaily-Agrotes-Agrotika_Proionta-Sitari-Trofima

Τον Μάρτιο του 2024, το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στα αγροδιατροφικά προϊόντα έφτασε τα 6,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 3% υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2023.

dania-prwtos-foros-anthraka

Η κυβέρνηση της Δανίας θα εισαγάγει τον πρώτο φόρο άνθρακα στην Ευρώπη στη γεωργία, μετά από μια πεντάμηνη διαπραγμάτευση με ομάδες γεωργίας και διατήρησης που έληξε σε μια ιστορική συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουνίου.

kokkino-pani-gia-paragwgh-dhmhtriakwn

«Η πρόγνωση του καιρού για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι μια μεγάλη κόκκινη σημαία», λέει ο Chris Hyde, μετεωρολόγος στο Maxar με έδρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο ξηρασία και βροχές κάτω από το κανονικό που αναμένονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πιθανόν να περιορίσουν τις βασικές καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλίανθου της περιοχής.

53802750457_4b31f6f013_c_tmb-th600x400

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ολοκλήρωσαν στις 20 Ιουνίου, την τρίτη συνάντηση παρακολούθησης για τον Στρατηγικό Διάλογο ΕΕ-FAO, απευθύνοντας έκκληση για εντατικοποίηση των προσπαθειών για τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικά και βιώσιμα. Αυτές οι προσπάθειες στοχεύουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και στην ενίσχυση της διεθνούς επισιτιστικής ασφάλειας.

tsiaras-sumvoulio

Δύσκολο αποδείχθηκε τελικά το εγχείρημα της ομοφωνίας για ένα κείμενο συμπερασμάτων εφ’ όλης της ύλης πάνω στο Μέλλον της Γεωργίας, με την συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου να μην καταλήγει σε πολιτική συμφωνία και την 6μηνη βέλγικη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποχωρεί και να δίνει τη θέση της στην Ουγγαρία έως το τέλος του έτους. Στο Συμβούλιο συμμετείχε και ο νέος Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας.

55339722_906

Με την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία, πέρασε όπως λένε οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, ο αμφιλεγόμενος νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, αφήνοντας όμως αναπάντητα ζητήματα σαφούς και συνεπούς χρηματοδότησης προκειμένου να εφαρμοστεί.

proipologismos-EE-agrotes

Στα 54,7 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια που θα διαθέσει σε αγρότες και αλιείς η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2025, σύμφωνα με την σχετική πρόταση για τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ένωσης, που ανακοινώθηκε στις 19 Ιουνίου.

xwris-dasmous-xoirino

Η Κίνα ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για το εισαγόμενο χοιρινό κρέας και τα υποπροϊόντα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κίνηση που φαίνεται να στοχεύει κυρίως στην Ισπανία, τις Κάτω Χώρες και τη Δανία, ως απάντηση στους περιορισμούς των εξαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων της.

pagkosmia-agora-viologikhs-gewrgias-2023

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων βιολογικής γεωργίας αποτιμήθηκε σε 14,26 δισ. δολάρια το 2023 και αναμένεται να φτάσει περίπου τα 39,59 δις. έως το 2033 παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,75%. Η αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες και οργανικές εναλλακτικές λύσεις φυτοπροστασίας στην αγροτική παραγωγή οδηγούν την ανάπτυξη της αγοράς, αναφέρει έρευνα αγοράς της Precedence Recerce.

chto-takoe-oves-polnoe-opisanie-i-biologicheskie-osobennosti-3

Έως και τις 5 Ιουνίου 2025, η ουκρανική βρώμη που εισάγεται στην ΕΕ θα βρίσκεται εντός της δασμολογικής ποσόστωσης που προβλέπει η σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA) που ισχύει από το 2016.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ