Άλλα ελληνικού ενδιαφέροντος προϊόντα που πλήττονται από την τελευταία εξέλιξη περιλαμβάνουν και την φέτα, η οποία με τον κωδικό 004.06.9032 συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των επιπρόσθετων δασμών, με την πλειοψηφία των παραγόντων που ασχολούνται με το ζήτημα να συγκεντρώνουν αυτήν την στιγμή στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του θέματος. Να σημειωθεί ότι αυτήν την στιγμή, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, τρέχει πρόγραμμα με κοινοτικούς πόρους που στόχο έχει την προβολή και προώθηση της φέτας στις αγορές των ΗΠΑ και τα όποια ωφέλη έφερνε αυτό στην έως τώρα μικρή εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με αυτό το προϊόν στις ΗΠΑ, τώρα μηδενίζονται.
Η αγορά των Η.Π.Α. είναι εξαιρετικά σημαντική για την κομπόστα ροδάκινο, αφού η αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών κυμαίνεται στα 50.000.000 δολάρια. Κατά κανόνα, οι κομπόστες που εξάγονται στις Η.Π.Α., παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους. Ακόμα χειρότερα, η απόφαση αυτή ήρθε αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική.
"Οι ροδακινοπαραγωγές περιοχές, και ιδίως η Πέλλα και η Ημαθία, έχουν γίνει έρμαιο των παγκόσμιων εμπορικών συσχετισμών και αντιμετωπίζουν πλέον αξεπέραστα προβλήματα. Οι βιομηχανίες κλονίζονται και οι παραγωγοί πτωχεύουν" αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΕ.
Ας σημειωθεί πως οι δασμοί αυτοί που θα κυμαίνονται από το 10% εως το 25% επί της τιμής των προϊόντων αναμένεται να εφαρμοστούν από τις 18 Οκτωβρίου, αφού πρώτα οι ΗΠΑ λάβουν και την επίσημη έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στην συνάντηση της 14ης Οκτωβρίου.
Την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πήραν το πράσινο φως από τον ΠΟΕ ώστε να προχωρήσουν στην επιβολή δασμολογικών αντιποίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την πολυετή διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις αναφορικά με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Airbus. Ας σημειωθεί πως η απόφαση των 7,5 δις δολαρίων σε δασμούς, είναι η πιο σημαντική από άποψη ποσού που έχει προχωρήσει ποτέ ο ΠΟΕ.
Στην πρώτη γραμμή των προϊόντων τα οποία στοχοθετούνται είναι εμπορικά αεροσκάφη που παράγονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους τέσσερις εταίρους του ευρωπαϊκού κολοσσού της αεροναυπηγικής Airbus. Τα αεροσκάφη αυτά θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%. Ακολουθεί μια λίστα 150 και πλέον κατηγοριών προϊόντων προερχόμενων όχι μόνο από τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες, αλλά από ολόκληρη την ΕΕ. Ο USTR θεωρεί προφανώς ότι την απόφαση να χορηγηθούν αθέμιτες επιδοτήσεις στη συγκεκριμένη αεροπορική βιομηχανία την πήραν συλλογικά οι χώρες της ΕΕ. Στα κρασιά από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 25%. Τα γαλλικά τυριά, πλην ροκφόρ, θα ακριβύνουν 25%, όπως και τα τυριά από όλη την Ευρώπη. Προϊόντα όπως οι ελιές και διάφορα είδη τροφίμων επίσης υφίστανται επιπλέον δασμούς.
Δασμοί 25% θα επιβληθούν σε μια σειρά εργαλείων από τη Γερμανία, σε υφάσματα και ρούχα από τη Βρετανία, σκοτσέζικα και ιρλανδικά ουίσκι και άλλα προϊόντα. Οι δασμοί αφορούν εισαγωγές προϊόντων ευρωπαϊκής προέλευσης αθροιστικής αξίας 7,5 δισεκ. δολαρίων και απειλούν να πυροδοτήσουν έναν πολύ πιο ευρύ διατλαντικό εμπορικό πόλεμο. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προφανώς θεωρεί ότι είχε επιτυχία ο εμπορικός πόλεμος που διεξάγει εδώ κι έναν χρόνο με την Κίνα.
Δείτε εδώ ολόκληρη την λίστα με τα προϊόντα που θα επιβαρυνθούν με επιπλέον δασμούς
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΕ:
Χαριστική Βολή για την Ελληνική Ροδακινοπαραγωγή
Επιπλέον δασμός 25% στις εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδάκινου στις Η.Π.Α.
Μετά το ρωσικό εμπάργκο που «γονάτισε» τους Έλληνες παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου, έρχονται τώρα οι Η.Π.Α. να κάνουν το ίδιο στο βιομηχανικό ροδάκινο, επιβάλλοντας δασμούς 25% επιπλέον του υφιστάμενου 18%, οδηγώντας τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου σε μηδενισμό.
Η αγορά των Η.Π.Α. είναι εξαιρετικά σημαντική για την κομπόστα ροδάκινο, αφού η αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών κυμαίνεται στα 50.000.000 δολάρια. Κατά κανόνα, οι κομπόστες που εξάγονται στις Η.Π.Α., παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους. Ακόμα χειρότερα, η απόφαση αυτή ήρθε αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική.
Οι ροδακινοπαραγωγές περιοχές, και ιδίως η Πέλλα και η Ημαθία, έχουν γίνει έρμαιο των παγκόσμιων εμπορικών συσχετισμών και αντιμετωπίζουν πλέον αξεπέραστα προβλήματα. Οι βιομηχανίες κλονίζονται και οι παραγωγοί πτωχεύουν.
Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, έθεσε το πρόβλημα έγκαιρα τόσο στην προηγούμενη όσο και στην τωρινή κυβέρνηση, αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές.
Καλούμε την κυβέρνηση να αγωνιστεί για την εξαίρεση των μεταποιημένων φρούτων από την καταστροφική λίστα, όπως το κατάφερε με άλλα προϊόντα.
Διαφορετικά, πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας του κλάδου, δηλαδή των βιομηχανιών και των παραγωγών.
03-10-2019 13:11mimis
δεν πειραζει ,να τα κλεισετε να δειτε και εσεις την γλυκα οπως την βλεπουμε και εμεις οι αγροτες απο τις τιμες που μας πληρωνετε.λ@μογια.το παιζετε και επιχειρηματιεςετσι .να κλεισετε να το γουσταρουμε
Απάντηση