Χωρίς να το υποψιαστούν πολλοί, έχει σηµειωθεί µια πρόοδος ανάµεσα στις σχέσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι οποίες δίνουν ελπίδες για µια διεθνή σύνοδο που θα επίλυε τη διαµάχη ανάµεσα σε φιλορώσους αυτονοµιστές και τις δυνάµεις της ουκρανικής κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα έφερνε πιο κοντά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ρωσία. Κατ’ επέκταση θα έβαζε ένα τέλος στις ευρωπαϊκές κυρώσεις και το ρωσικό εµπάργκο που έχει αποκλείσει εδώ και πέντε χρόνια τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα από τις αγορές της χώρας Ρωσίας.
∆εν χωράει αµφιβολία πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τους επόµενους µήνες, θα έφερνε µια ανακούφιση στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο, έπειτα και από τους δασµούς που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ σε µια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα. Υπενθυµίζεται πως τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να παρατείνει έως τουλάχιστον τον Ιανουάριο του 2020 τις οικονοµικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η οποία απάντησε µε ανανέωση του εµπάργκο στις εισαγωγές τροφίµων από την ΕΕ έως τις 31 ∆εκεµβρίου του 2020.
Πάντως πρόσφατα, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι σε περίπτωση που αρθούν οι κυρώσεις της ∆ύσης θα καταργήσει τα αντίµετρα. Η πιθανότητα για άρση των κυρώσεων της ∆ύσης θεωρείται ωστόσο εξαιρετικά περιορισµένη, ενώ αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωµάτες αναµένουν µια ανανέωσή τους για άλλους έξι µήνες τον ∆εκέµβριο.
∆εν είναι όµως και απίθανη, δεδοµένου ότι η Γαλλία τους τελευταίους µήνες έχει κάνει αξιοσηµείωτα ανοίγµατα προς το Κρεµλίνο. Η Γαλλία φυσικά έχει πάρει το πράσινο φως από το Βερολίνο ώστε να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στο ρωσικό θέµα.
Μερική άρση θα βόλευε το Βερολίνο
«Έχει έρθει η ώρα η γερµανική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες για µια µερική έστω άρση των κυρώσεων», υποστήριξε στο Reuters ο Γερµανός δικηγόρος Πέτερ Ραµζάουερ, του οποίου η Χριστιανική Σοσιαλιστική Ένωση αποτελεί τµήµα του συγκυβερνερνώντος Χριστιανοδηµοκρατικού Κόµµατος.
Στο µεταξύ ο Εµάνουελ Μακρόν έστειλε δυο υπουργούς του τον Σεπτέµβριο στο Κρεµλίνο, Άµυνας και Εξωτερικών, και µε την ενέργεια αυτή άνοιξε έναν νέο κύκλο διπλωµατικών επισκέψεων που είχαν παγώσει την τελευταία τετραετία.
Ο Γάλλος πρόεδρος, που µάλιστα είχε δηλώσει τον Αύγουστο πως η αποξένωση της Ρωσίας από τις διεθνείς συνοµιλίες, ήταν ένα «εξόφθαλµο στρατηγικό λάθος», θέλει τη βοήθεια της Μόσχας για να επαναπροσεγγίσει διπλωµατικά κρίσεις από την Συρία µέχρι και την Βόρεια Κορέα. Έτσι ακόµα και αν Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ λένε ότι δεν µπορεί να υπάρξει κατάργηση των κυρώσεων µέχρις ότου η Ρωσία εφαρµόσει την ειρηνευτική συµφωνία για την Ουκρανία, που συντάχτηκε το 2014-2015, και οι δυο θεωρούν πως οι κυρώσεις εµποδίζουν µια καλύτερη σχέση µε τη Μόσχα.
Διαβάστε επίσης: Διαπραγματεύσεις και σε εθνικό επίπεδο για τους δασμούς
Πολύ κοντά στη θέση αυτή βρίσκεται και η Ιταλία η οικονοµία της οποίας έχει ταλαιπωρηθεί σηµαντικά από το ρωσικό εµπάργκο. Αυτήν τη στιγµή πάντως ο µεγαλύτερος σύµµαχος της Ρωσίας εντός µπλοκ είναι η Ουγγαρία.
Αντιδρούν οι πρώην Σοβιετικοί
Βέβαια αυτό ανησυχεί τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και την Ρουµανία, οι οποίες αναγνωρίζουν στο Κρεµλίνο επιθετικές διαθέσεις που θα εµπόδιζαν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και είναι αντίθετες µε κάθε προσπάθεια φιλικής προσέγγισης της Ρωσίας. Είναι γνωστή η προκατάληψη των χωρών αυτών απέναντι στη Ρωσία για λόγους ιστορικούς, εµπορικούς αλλά και εθνικής κυριαρχίας σε ορισµένες περιπτώσεις, λόγοι που άλλωστε τις έχουν φέρει πολύ κοντά στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Beer & Brunch